Lindjet e parakohshme: A janë foshnjet e zhvilluara plotësisht në 36 javë

2019-09-27 në ora 16:31

Shëndeti i nënës dhe i fëmijës janë thelbësore gjatë çdo shtatëzënie. Nëse puna ose lindja ka të ngjarë të ndodhin në 36 javë, është thelbësore të kuptohen të gjitha rreziqet dhe përfitimet.

Lindja e një fëmije në 36 javë, njihet si para lindjes, shkruan Medicalnewstoday mund të ndodhë në mënyrë spontane ose mund të kërkojë induksion.

Një mjek mund të shkaktojë një shtatëzani për një sërë arsyesh, duke përfshirë lindjen e parakohshme, preeklampsinë e rëndë, kufizimin e rritjes së fetusit ose diabetin gestacional transmeton Gazeta Shneta.

Shumica e bebeve të lindura në 36 javë janë përgjithësisht të shëndetshëm. Sidoqoftë, ekzistojnë disa rreziqe nga të cilat gratë duhet të jenë të vetëdijshme.

Sipas “Mars of Dimes, lindjet e parakohshme llogariten 6.9 përqind të të gjitha lindjeve të gjalla në Shtetet e Bashkuara në 2015.

Tani, koha e rekomanduar që një foshnje të qëndrojë brenda barkut të mitrës është të paktën 39 javë përveç nëse tregohet mjekësisht.

-Shkalla e mbijetesës

Disa foshnje të lindura në periudhën e parakohshme janë të papjekur fiziologjikisht dhe zhvillimi kur krahasohen me foshnjet me kohë të plotë dhe janë në rrezik më të lartë të sëmundjes dhe vdekjes.

Rreziku i vdekjes së foshnjës ose sëmundjes zvogëlohet në mënyrë të konsiderueshme me secilën javë të shtatzënisë.

Të kuptuarit se cilat foshnje janë më të rrezikuara për sëmundje dhe vdekje mund të ndihmojnë ofruesit e kujdesit shëndetësor të përgatiten për komplikime të mundshme.

-Ndikimi në zhvillim

Foshnjet e lindura në 36 javë janë më të rrezikuara për problemet e zhvillimit, si fizikisht ashtu edhe mendërisht, kur krahasohen me homologët e tyre të plotë.

-Foshnjet e lindura në shtatzëni 36 javë kanë një rrezik më të lartë sesa foshnjat e lindura me termin për sa vijon: Paralizë cerebrale, performanca e dobët e shkollës, nevojë për shërbime të ndërhyrjes së hershme dhe probleme të sjelljes .

Të qenit i vetëdijshëm për këto vështirësi u lejon prindërve dhe mjekut të krijojnë një plan veprues për ndërhyrje. /Gazeta Shneta/