‘Mjegulla e trurit’ një gjendje e hershme e infeksionit Sars-CoV-2, sipas studimeve të fundit

2021-04-06 në ora 23:11

Që nga ditët e para të pandemisë, koronavirusi i ri ka qenë i vështirë për tu vetëdiagnostikuar falë një game tepër të gjerë simptomash që mund të shkaktojë.

Sëmundja mund të fillojë me probleme gastrointestinale dhe mund të shfaqin një kollë të thatë ose dhimbje trupi, dhe disa që janë të infektuar nuk tregojnë kurrë ndonjë shenjë të të qenit i sëmurë shkruan Best Life, përcjell Gazeta SHneta.

Por, sipas një studimi të ri të botuar në ‘Journal of Clinical Immunology and Immunotherapy’, ekziston një simptomë unike që mund të jetë shenja më e hershme që keni Covid dhe ajo është : deliriumi.

Studiuesit nga Universiteti Oberta de Catalunya në Barcelonë rishikuan një fushë të gjerë studimesh dhe raportesh mbi Covid-19 dhe efektet që ajo ka tek pacientët dhe organet kryesore të trupit.

Ata zbuluan se ndërsa një shumicë e hulumtimeve është përqendruar në atë se si koronavirusi i ri ndikon në mushkëri, zemër dhe veshka, provat në rritje tregojnë se Covidi gjithashtu shkakton gjendje neurologjike të tilla si “mjegulla e trurit” dhe deliriumi, madje edhe në fazat e saj më të hershme kur shoqërohet me një ethe e lartë.

“Deliriumi është një gjendje konfuzioni në të cilin personi ndihet jashtë kontaktit me realitetin, sikur të jetë duke ëndërruar,” tha Javier Correa, njëri nga autorët e studimit, në një deklaratë.

“Ne duhet të jemi në gatishmëri, veçanërisht në një situatë epidemiologjike si kjo, sepse një individ që paraqet disa shenja konfuzioni mund të jetë një tregues i infeksionit”. /Gazeta Shneta/