Si mund të mbroni të tjerët në shtëpi, kur jeni të sëmurë me COVID-19

2021-04-06 në ora 22:24

Mjekët dhe studiuesit po fitojnë një kuptim më të madh rreth sëmundjes së koronavirusit dhe mënyrës se si përhapet virusi.

Mesazhet e shëndetit publik theksojnë rëndësinë e larjes së duarve, distancimit shoqëror dhe përdorimit të maskave për të ngadalësuar përhapjen e virusit shkruan MayoClinic, përcjell Gazeta Shneta.

Por ju gjithashtu mund të ndërmerrni hapa në shtëpinë tuaj për të mos përhapur sëmundjen. Nuk kërkohen furnizime të veçanta ose me siguri tashmë keni atë që ju nevojitet në shtëpi.

Ndër të tjera, ju mund të zvogëloni përhapjen e mundshme të koronavirusit duke pastruar dhe dezinfektuar sipërfaqet e prekura shpesh, të tilla si tavolina, çelësa, doreza, tualete, rubineta dhe lavamanë. Bëni këtë çdo ditë nëse dikush në shtëpinë tuaj ka Covid-19.

Hapni dritaret kur është e mundur për të përmirësuar ventilimin. Sigurohuni gjithashtu që të keni rrjedhje të mirë të ajrit kur përdorni zbardhues ose dezinfektues të tjerë.

Pastrimi me ujë dhe sapun largon papastërtitë dhe ul numrin e mikrobeve në sipërfaqe. Sapo sipërfaqet të pastrohen, mund të aplikoni dezinfektues për të zhdukur çdo mikrobe që ka mbetur.

Si mund të dezinfektoj telefonat dhe pajisjet elektronike të tjera?

Ndiqni udhëzimet e prodhuesve për pastrimin dhe dezinfektimin. Përndryshe, ju mund të pastroni celularët me mjete dezinfektuese që janë 70% alkool. Pastroni fytyrën e telefonit përgjatë pjesëve anash dhe mbrapa. Lëreni të thahet në ajër. E njëjta gjë vlen për kompjuterët, laptopët, tabletët dhe telekomandat. Lani duart mirë kur të keni mbaruar. /Gazeta Shneta/