A mund të ndikojë udhëtimi në shtyerjen e ardhjes së ciklit

2019-06-09 në ora 16:05

Kur vjen puna për të udhëtuar, ndonjëherë e vetmja gjë më e keqe se një avion i vonuar është në fakt një cikël i vonuar që keni shekuj që po e prisni.

Epo ja që udhëtimi mund të prishë ritmet tuaja të qarkullimit, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e hormoneve tuaja, transmeton GazetaShneta.

“Ritmet cirkadiane janë një arsye kryesore që udhëtimet duket se ndikojnë në ecurinë e ciklit menstrual”, thotë Carla Bossano, M.D., asistent profesoreshë e gjinekologjisë dhe obstetrikës në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins.

Në terma më të thjeshtë, ritmet tuaj cirkadiane janë mënyra se si trupi juaj ndryshon në përgjigje të intervaleve të dritës dhe errësirës. Ndër shumë procese të tjera, ritmet tuaja të qarkullimit të gjakut ndihmojnë në rregullimin e luhatjeve hormonale të trupit tuaj dhe siç e dini, hormonet tuaja diktojnë shumë edhe menstruacionet, shkruan “SELF”.

Gjinia femërorë pranon ciklin si rezultat i një veze që është lëshuar gjatë ovulimit të pabashkuar, nivelet e estrogjenit dhe progesteronit në rënie, duke bërë që rreshtimi i mitrës të hiqet. Të bësh diçka që mund të ndryshojë këtë ritëm do të ketë një efekt të valëzuar në periodat tuaja.

Udhëtimi mund të ndikojë që ju të bëni edhe më pak gjumë, ku për arsye të ndryshme të mungesës së gjumit, ju do të keni edhe luhatje në hormone.

“Mungesa e gjumit ndikon fort sekrecionet normale të hormoneve dhe kjo do të prekë pa dyshim edhe mbarëvajtjen e datave se kur ju vie cikli./GazetaShneta/