Nëna, konsumimi i sheqerit gjatë shtatzanisë mund të dëmtojë trurin e foshnjës

2019-11-10 në ora 20:00

Rreziqet e të ngrënit shumë sheqer dhe ndikimi i tij në shëndetin e zemrës janë të dokumentuara mirë.

Tani, një studim i kohëve të fundit shqyrtoi se si marrja e sheqerit tek një nënë shtatzënë si dhe sheqeri në jetën e hershme mund të ndikojë në funksionin e trurit të një fëmije, transmeton Gazeta Shneta.

Ekzaminimi i konsumit të sheqerit

Studimi shqyrtoi të dhënat nga 1.234 palë nëna dhe fëmijë. Pijet e ëmbëlsuara me sheqer ishin veçanërisht një problem.

Studimi shikoi se sa sheqer, konkretisht pije të ëmbëlsuara me sheqer, nënat konsumojnë gjatë shtatzanisë. Dhe gjithashtu, shikonte fëmijët e vegjël sa sheqer po konsumonin. Ata zbuluan se marrja e lartë e sheqerit në thelb kishte një ndikim negativ në funksionin e tyre njohës në vitet e hershme të fëmijërisë.

Studiuesit zbuluan se gratë që kishin dieta me sheqer të lartë, përfshirë ato që pinin shumë pije të gazuara dietale gjatë shtatzanisë, kishin më shumë të ngjarë të kishin fëmijë me aftësi njohëse më të dobëta, përfshirë aftësi joverbale për të zgjidhur problemet dhe kujtesën verbale.

E njëjta gjë ishte e vërtetë për fëmijët e vegjël që konsumuan sasi të mëdha sheqeri gjatë jetës së hershme.

Konsumimi i frutave me sheqer natyral shoqërohet me aftësi më të mëdha vizuale motorike dhe inteligjencë verbale./GazetaShneta/