Njerëzit që kanë më pak muskuj dhe pinë duhanin, duhet ta lexojnë këtë gjithsesi!

2017-05-22 në ora 13:39

Pirja e duhanit shkakton një gamë të gjerë sëmundjesh. Hulumtimet e reja sugjerojnë se humbja e masës së muskujve të gjoksit mund të tregojë një rrezik më të lartë të vdekshmërisë tek duhanpirësit.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) raportojnë se pirja e duhanit është shkaku numër një i sëmundjeve dhe vdekjeve të parandalueshme në Shtetet e Bashkuara, transmeton Gazeta Shneta.

Pirja e duhanit është përgjegjëse për më shumë se 480,000 vdekje në vit. Pavarësisht nga kjo, rreth 36.5 milionë individë amerikanë vazhdojnë të pijnë duhan dhe 16 milionë tjerë jetojnë me një sëmundje që lidhet me pirjen e duhanit.

Një studim i ri shtron për të shqyrtuar hipotezën se një masë muskulore më e ulët lidhet me vdekshmërinë më të lartë në duhanpirësit që nuk kanë sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD). Gjetjet u prezantuan në konferencën e Shoqatës Amerikane Thoracic Society 2017.

Autori kryesorë i studimit, Dr. Alejandro A. Diaz, instruktor në mjekësi në Universitetin e Harvardit në Kembrixh, shpjegon motivimin për hulumtim, duke thënë, “Studimet e mëparshme zbuluan se pirja e duhanit rezultoi me dëmtime të muskujve dhe humbje të muskujve, Por nuk dihej nëse kjo humbje e muskujve ishte shoqëruar me shkallë të lartë vdekjeje. ”

COPD është një gjendje në të cilën pacientët e kanë të vështirë të lirojnë ajrin nga mushkëritë. Kjo pengesë e ajrit mund të shkaktojë tendosje në frymëmarrje ose lodhje, pasi mushkëritë duhet të punojnë më shumë për të marrur frymë./Gazeta Shneta/