Nuk do ta besoni se çfarë sakrifikon truri juaj për beben gjatë shtatzënisë!

2017-05-02 në ora 18:48

Një studim i sapo publikuar në revistën Nature Neuroscience tregon se gratë shtatzëna humbasin lëndën gri në zonat e trurit që merren me ndjenjat e njerëzve dhe sinjalet joverbale.

Megjithatë, humbja, në vend se të zvogëlohet kjo fushë e përpunimit të trurit, duket se e bën atë më të efektshëm, duke mundësuar interpretimin e përmirësuar të nevojave dhe emocioneve të fëmijëve të tyre, duke rritur kështu shtojcën e tyre amtare.

Për shkak të afatit kohor të studimit, i cili u krye nga hulumtuesit në Holandë dhe Spanjë, nuk dihet nëse efektet janë të përhershme ose të përkohshme.

Gjatë studimit, një grup etërash kishin skanime MRI para shtatzënisë dhe pas lindjes. Ndërsa truri i etërve mbeti i pandryshuar, autorët e studimit thanë, skanimet e nënave treguan një humbje të lëndës gri.

“Humbja e volumit nuk përkthehet domosdoshmërisht në humbjen e funksionit”, tha për CNN, Elseline Hoekzema, autore e studimit dhe një shkencëtare e lartë i trurit në Universitetin Leiden në Holandë. “Ndonjëherë më pak është më shumë.”

Ajo tha se humbja e lëndës gri mund të “përfaqësojë një rregullim të mirë të sinapeve në rrjetet nervore”.