OBSH-ja: Uji është i sigurt, nuk është një burim i koronavirusit që shkakton pandeminë globale COVID-19

2020-04-10 në ora 19:35

Ekspertët në të gjithë botën janë dakord se pirja e ujit nuk është një burim i koronavirusit të ri që shkakton pandeminë globale COVID-19, kështu që kjo duhet të jetë një brengë më pak që banorët të stresohen ose të shqetësohen.

Sipas Qendrave të SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Organizatën Botërore të Shëndetit, ky koronavirus nuk është gjetur në ujë të pijshëm përcjell Gazeta Shneta.

Ky është një tregues shumë i fortë që uji i pijshëm mund të merret nga burimet tuaja normale, thotë Danielle Rhea, eksperte e burimeve të ujit.

Me përhapjen e fundit të COVID-19, njerëzit kanë grumbulluar shumë sende të domosdoshme ditore, përfshirë letrën e tualetit, ushqimin dhe ujin në shishe, vuri në dukje Rhea.

Njerëzit shqetësohen qartë se a kanë ujë të mjaftueshëm për veten dhe familjet e tyre.

Por, masat paraprake të rëndësishme janë krijuar prej kohësh për të mbrojtur ujin e pijshëm publik, tha Rhea.

Edhe nëse koronavirusi ishte në gjendje të jetonte dhe të përhapet nga një person në tjetrin përmes ujit të pijshëm, virusi konsiderohet të jetë i ndjeshëm ndaj dezinfektimit, dhe kuptohet se metodat ekzistuese të filtrimit dhe dezinfektimit të përdorura nga furnizuesit e ujit të pijshëm publik do të ishin efektive për mbytjen e virusit gjithashtu – përfundoi ajo. /Gazeta Shneta/