Pajisja që ndihmon pacientët e goditur në tru t’i lëvizin sërish duart e paralizuara

2017-05-27 në ora 15:13

Pacientët e goditur në tru që mësuan të përdorin mendjet e tyre për të hapur dhe mbyllur një pajisje të pajisur mbi duart e tyre të paralizuara, fituan njëfarë kontrolli mbi duart, sipas një studimi të ri nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit në St Louis, transmeton Gazeta Shneta.

Duke kontrolluar mentalisht pajisjen me ndihmën e interfejsit të trurit-kompjuter, pjesëmarrësit i kanë trajnuar pjesët e padëmtuara të trurit për të marrë funksione të kryera më parë nga zonat e dëmtuara të trurit, thanë hulumtuesit.

“Ne kemi treguar se interfejsi tru-kompjuter duke përdorur hemisferën e papjekur mund të arrijë një rikthim kuptimplotë në pacientët me infarkt kronik”, tha Eric Leuthardt, MD, profesor i neurokirurgjisë, neuroscience, inxhinierisë biomjekësore, Dhe autori i bashkëautorizuar i studimit.

Studimi është botuar më 26 maj në gazetën Stroke./Gazeta Shneta/