Periudhat menstruale të ç’rregullta pas shtatzënisë: A duhet të shqetësoheni

2019-10-16 në ora 17:04

Një cikël i shëndetshëm menstrual është një shenjë e dukshme e shëndetit riprodhues të një gruaje. Sidoqoftë, për nënat e reja, cikli menstrual është ndalur nga trupi, për disa muaj pas lindjes.

Menjëherë pas lindjes së fëmijës, gjakderdhja pas lindjes ndodh për disa ditë, dhe pastaj ndalet. Shpesh, ekziston një hendek i konsiderueshëm midis gjakderdhjes pas lindjes dhe periudhës së parë të rregullt shkruan FirstCryParenting.

Sapo të ndodhë periudha e parë pas lindjes, cikli menstrual ndjek një plan shumë të paparashikueshëm dhe mund të vijë më herët ose më vonë se zakonisht, për muaj.

Ky është një shkak i madh shqetësimi për gratë, dhe ato nxitojnë të këshillohen me mjekët e tyre. Me kalimin e kohës, trupi vendoset në rutinën e zakonshme, por afati kohor për këtë proces ndryshon nga një grua në tjetrën transmeton Gazeta Shneta.

Shumë faktorë vendosin kur saktësisht trupi kthehet në rutinën e tij normale të menstruacioneve.

Që nga koha e konceptimit, trupi i një gruaje kalon në shumë ndryshime, të gjitha krahas niveleve të ndryshueshme të hormoneve.

Një cikël i ndryshuar menstrual është një pasojë e këtyre ndryshimeve. Disa faktorë të tjerë të jashtëm gjithashtu luajnë një rol për t’i bërë periudhat tuaja të parregullta pas lindjes.

1) Pesha

Gratë kanë tendencë të fitojnë peshë gjatë shtatëzanisë dhe vazhdojnë të jenë në anën e peshës më të lartë për disa muaj pas lindjes.

Përkundrazi, disa gra humbin peshën në mënyrë drastike, për shkak të mungesës së dietës së duhur dhe gjumit.

Në të dy rastet, pesha ndikon drejtpërdrejt në nivelet e hormoneve në trup.

2) Ushqyerja me gji

Nënat që ushqejnë me gji fëmijët e tyre kanë tendencë të ovulojnë shumë më vonë, pas lindjes.

Hormoni përgjegjës për nxitjen e sekretimit të qumështit nga gjëndrat gjitare (prolaktina) shtyp edhe procesin e ovulacionit. Prandaj, për sa kohë që një nënë ushqen me gji fëmijën e saj, hormoni mbetet aktiv në qarkullim dhe parandalon procesin e ovulacionit. /Gazeta Shneta/