Përmes kësaj pajisje të re, të verbërit do t’iu rikthehet shikimi përsëri

2017-05-09 në ora 16:14

Më shumë se 40 milionë njerëz në mbarë botën janë të verbër dhe shumë prej tyre arrijnë këtë gjendje pas shumë vitesh të degjenerimit të ngadaltë dhe progresiv të retinës.

Zhvillimi i protezave të sofistikuara ose elementeve të reja reaguese ndaj dritës, me qëllim zëvendësimin e funksionit retinor të ndërprerë dhe ushqimin e sinjaleve vizuale të rivendosura në tru, ka dhënë shpresë të re.

Megjithatë, shumë pak dihet nëse truri i të verbërve ruan kapacitetin e mbetur për të përpunuar inpute të restauruara ose artificiale vizuale shkruan Science Daily, transmeton Gazeta Shneta.

Një studim i ri që u botua më 25 tetor në revistën e hapur PLOS Biology nga Elisa Castaldi dhe Maria Concetta Morrone nga Universiteti i Pizës në Itali dhe kolegët e saj, hulumtuan aftësinë e trurit për të përpunuar informacionin vizual pas shumë vitesh të verbërisë totale, duke studiuar pacientët e prekur ngaRetinitis Pigmentosa, një sëmundje e trashëguar e retinës që gradualisht çon në verbim të plotë.

Përgjigjet perceptuese dhe të trurit të një grupi pacientësh u vlerësuan para dhe pas implantimit të një implant prostetik që ndjen sinjale vizuale dhe i transmeton ato në tru duke stimuluar aksonet e qelizave të ganglionit të retinës. Duke përdorur imazhe funksionale të rezonancës magnetike, studiuesit zbuluan se pacientët mësuan të pranonin stimujt e pazakontë vizualë, të tillë si ndezjet e dritës dhe se kjo aftësi lidhej me rritjen e aktivitetit të trurit.

Sidoqoftë, ky ndryshim i aktivitetit të trurit, i vëzhguar si në nivelin talamik ashtu edhe në atë kortikal, mori një trajnim të gjerë gjatë një periudhe të gjatë kohore për t’u themeluar: sa më shumë që pacientja praktikohej, aq më shumë truri i tyre iu përgjigj stimujve vizualë dhe ata e perceptonin më mirë stimulimin vizual duke përdorur implantin. Me fjalë të tjera, truri duhet të mësojë për të parë përsëri.

Rezultatet janë të rëndësishme pasi ato tregojnë se pas implantimit të një pajisjeje protezë, truri i nënshtrohet ndryshimeve plastike për të ripërsëritur se si të përdor sinjalet e reja artificiale dhe ndoshta aberrantiale vizuale./Gazeta Shneta/