Përse fëmijët refuzojnë të ushqehen me gji dhe si ta parandalojmë një gjë të tillë?

2017-05-15 në ora 14:45

Disa foshnje nuk kanë dëshirë të kthehen në gji pasi ushqehen me shishe tradicionale. Prandaj shumica e nënave nuk ndjehen të sigurta të ushqejnë fëmijën e tyre me shishe tradicionale, pasi që frikësohen se nuk do të marrin ushqim nga gjiri më kurrë. Ndërsa kjo nuk ndodh me çdo fëmijë, mund të jetë një rrezik që mund të komplikojë ushqyerjen me gji.

Le të shqyrtojmë disa pyetje të shpeshta në lidhje me këtë sjellje – si ta parandalojmë atë, si ta trajtojmë dhe çfarë e shkakton atë, transmeton Gazeta Shneta.

Pse ndodhë?

Refuzimi i gjirit mund të ndodhë kur fëmija e ka të vështirë të kapet në gji siç duhet, duke e ditur se ai më parë kishte një shishe tradicionale për të ushqyer ose një biberon për të thithur, duke ia bërë më të lehtë të ushqyerit.

Cila është arsyeja?

Arsyeja për këtë është se për fëmijën tuaj, të ushqyerit nga një shishe dhe nga gjiri është një teknikë ndryshe në vete. Foshnjat përdorin muskuj të ndryshëm të fytyrës për këto lloje të ndryshme, por thithjet me shishe janë disi më të ngurta, me një rrjedhje të vazhdueshme të qumështit – kështu që me ushqimin e shisheve, fëmija juaj nuk duhet të veprojë aq shumë sa për të marrë qumështin. Është më e lehtë për ta, kështu që kjo mund të bëhet preferenca e tyre. Për disa foshnje, kjo mund të çojë në probleme me ushqyerjen me gji kur ato vendosen përsëri në gji, sepse mësojnë sjellje të ndryshme si shkak i pirjes së qumështit nga shishja tradicionale.

Si mund të ndikojë në refuzimin e gjirit fëmijës tim?

Kjo mund të çojë fëmijën tuaj në ushqim më të rrallë nga gjiri ose më pak në mënyrë efektive, gjë që mund të zvogëlojë furnizimin tuaj të qumështit. Mbani mend ciklin e kërkesës dhe furnizimit – sa më shumë fëmija juaj ushqehet me gji, aq më shumë qumësht gjiri do të prodhojë trupi juaj.

Dhe nëse foshnja kërkon më pak qumësht për shkak të ushqimit të paefektshëm, trupi juaj do të fillojë të prodhojë gjithnjë e më pak. Nëse ky cikël vazhdon për shumë gjatë, mund t’ju duhet të hiqni dorë nga ushqimi me gji.

Nëse fëmija juaj refuzon gjirin për ndonjë arsye ju duhet të shihni një konsulent për laktacion.

Si mund të shmangim refuzimin e gjirit?

Mënyra më e mirë për të shmangur refuzimin e gjirit është të përpiqeni ta mbani fëmijën ekskluzivisht në gji për të paktën 6-8 javët e para. Shpresojmë për këtë kohë, që ju jeni jashtë punës dhe jeni në gjendje të jeni në shtëpi për t’u lidhur me fëmijën tuaj dhe të fokusoheni vetëm në dhënien e gjirit. Kjo do të krijojë furnizimin tuaj të qumështit dhe gjithashtu do t’ju japë kohë fëmijës tuaj të mësojë se si të rrokulliset dhe si të thith efektivisht nga gjoksi.

Përtej gjashtë-tetë javëve të para, këtu janë disa këshilla për trajtimin e shmangies së mundshme të dhënies së gjirit:

  • Kontaktoni një Konsulent për laktacion dhe flisni me gjërat nëse keni ndonjë pyetje.
  • Përdorni zgjidhjen e ushqyerjes qetësuese e cila imiton sjelljen natyrale të gjirit të ushqyerjes me gji.
  • Mësojini fëmijës të ushqejë në një pozicion tjetër.
  • Provoni të pomponi për të marrë furnizimin me qumësht para se të vendosni fëmijën në gji – kjo do të
  • ndihmojë fëmijën tuaj të mos veprojë kaq shumë për të marrë një rrjedhje të mirë të gjirit
  • Gjatë seancave të gjidhënies, provoni kontaktin sa më të afërt me gjirin dhe fëmijën tuaj – kjo ndihmon foshnjën të ndihet e qetë./Gazeta Shneta/