Përse ngrënia e shumë frutave mund ta bëjë fëmijën më të mençur në të ardhmen?

2017-07-05 në ora 20:38

Nuk është sekret se fruti është një nga ushqimet më të shëndetshme dhe më ushqyese që një person mund të marrë, por një studim i ri tregon se sa e rëndësishme është që gratë shtatzëna të konsumojnë shumë fruta.

Studimi, i cili u botua në EBioMedicine, përfshiu një analizë të të dhënave të marra nga 688 fëmijë të cilët ishin pjesë e studimit kanadez.

Pas kontrollit për faktorët që mund të ndikojnë në të mësuarit e një fëmije, siç janë arsimi prindëror, mosha e shtatzënisë dhe të ardhurat familjare, studiuesit zbuluan se fëmijët, nënat e të cilëve konsumonin gjashtë ose shtatë servira të frutave çdo ditë shënuan gjashtë ose shtatë pikë më të larta në shkallën tradicionale të IQ tek një-vjeçarët, transmeton Gazeta Shneta.

Në fakt, autori kryesor i studimit, Profesor Piush Mandhane, tha se kur gratë shtatzëna hanë një ose më shumë servra të frutave çdo ditë, ato i japin fëmijës të njëjtat përfitime zhvillimi, siç shpenzojnë një javë shtesë në mitër.

Studiuesit i çuan gjetjet e tyre një hap më tej duke eksperimentuar me grerëza. Kjo mund të tingëllojë si një zgjedhje e çuditshme, por grerëzat në të vërtetë kanë 85 për qind të gjeneve që lidhen me funksionin e trurit tek njerëzit dhe prandaj janë ideale për studimin e gjenetikës së kujtesës. Mizat që lindën pas konsumimit të sasive të rritura të lëngjeve të frutave prenatale, shfaqën aftësi shumë më të larta të kujtesës.

Hulumtuesit madje besojnë se lidhja midis frutave dhe funksionit njohës është mbajtur nëpërmjet evolucionit dhe është prezent nëpër lloje të ndryshme.

Mos e teproni me fruta

Megjithatë, ka disa paralajmërime. Para së gjithash, studiuesit vunë në dukje se gratë shtatzëna që konsumojnë shumë sheqer – madje edhe sheqernat natyrale që gjenden në fruta – janë në një rrezik më të lartë të diabetit gestacional dhe lindjes së një fëmije me peshë më të lartë lindjeje.

Prandaj, është më mirë të mbash konsumin e frutave brenda arsyes. Autorët e studimit thanë të konsumoni gjashtë deri në shtatë servime në ditë për të qenë ideale.

Megjithëse studiuesit zbuluan se lëngjet e frutave bartën përfitimet për trurin që bënte fruti, fruti i tërë është gjithmonë zgjedhja më e mirë, sepse ajo gjithashtu ofron fibra./Gazeta Shneta/