Pesha e nevojshme në shtatëzani, udhëzues i rekomanduar në bazë të indeksit trupor të nënës

2020-08-01 në ora 21:40

Gjatë shtatëzanisë, është normale dhe pritet që të fitoni peshë. Është një pjesë e rëndësishme se si trupi juaj mbështet rritjen dhe zhvillimin e foshnjës tuaj.

Megjithatë, për shumë gra, ideja për të fituar peshë mund të jetë konfrontuese, edhe nëse është për një shkak të mirë siç është ushqyerja e një foshnje. Për të mos përmendur këshillat konfuze, që vijnë nga burime të ndryshme, për saktësisht sa peshë duhet të fitoni shkruan Bellybelly.au

Ju po rritni një qenie tjetër njerëzore atje, kështu që përgjigjja e qartë është – bebe! Deri në momentin e arritjes së datës së duhur, rreth 30% e peshës shtesë të trupit tuaj nuk është vetëm ju – kjo është nga fëmija juaj, placenta dhe lëngu amniotik përcjell Gazeta Shneta.

Peshimi i grave shtatzëna në çdo kontroll para lindjes është pjesë e kujdesit standard në disa vende, dhe në të tjera zakonisht ndodh vetëm në takimin tuaj të parë, ose aspak.

Arsyeja më e zakonshme e dhënë për peshimin në mënyrë rutinore gjatë shtatëzanisë është të siguroheni që gratë po qëndrojnë brenda një diapazoni optimale të peshës.

Për shkak se gratë janë të gjitha në forma dhe madhësi të ndryshme, ajo që mund të fitoni gjatë shtatëzanisë mund të varet shumë nga lartësia, gjendja juaj shëndetësore dhe gjenetika.

Natyrisht që fitimi i peshës së madhe ose të vogël mund të ketë një efekt negativ në rritjen dhe zhvillimin e foshnjës tuaj, si dhe duke shkaktuar komplikime të mundshme gjatë procesit të lindjes.

Udhëzimet për shtimin e peshës gjatë shtatëzanisë bazohen në atë që është indeksi trupor i masës tuaj gjatë shtatëzënësisë.

Shumica e vendeve përdorin udhëzimet e mëposhtme për rritjen e peshës së rekomanduar në shtatzëni:

Për gratë nënpeshë: Me indeks trupor të masës më pak se 18.5 atëherë fitimi në peshë duhet të jetë 13 kg deri 18 kg.

Për gratë me peshë normale: Me indeks trupor të masës 18.5 deri 24.9 atëherë fitimi në peshë duhet të jetë 11.5 kg deri 16 kg.

Për gratë me mbipeshë: Me indeks trupor të masës 25 deri 29.9 atëherë fitimi në peshë duhet të jetë 7 kg deri në 11.5 kg.

Si dhe për gratë obeze: Me indeks trupor të masës 30 ose më shumë atëherë fitimi në peshë duhet të jetë 5 kg deri në 9 kg. /Gazeta Shneta/