Procesi i mbirjes së nyjeve gjatë shtatëzanisë : Shkaqet dhe simptomat

2019-10-27 në ora 18:59

Shtatzënia sjell një sërë ndryshimesh në trup dhe disa prej tyre mund të shkaktojnë mpirje në krahët, këmbët, barkun ose në pjesë të tjera të trupit tuaj, në të cilat nuk jeni ndier ndonjëherë të mpirur.

Shpesh këto episode mpirjeje nuk shqetësojnë. Sidoqoftë, nëse shoqërohen nga simptoma të tjera, ato nuk duhet të injorohen thotë revista Parenting.firstcry.

Vazhdoni të lexoni për gjithçka që duhet të dini rreth mpirjes në shtatëzani përcjellur nga Gazeta Shneta.

Cfarë mund të jetë një mpirje gjatë shtatzanisë?

Qëndrueshmëria ose ndjesi shpimi gjilpërash gjatë shtatëzanisë është një humbje e ndjesisë ose një ndjenjë e gjilpërave dhe përreth në duar, krahë, këmbë, dhe zona të tjera të trupit.

Është një simptomë e zakonshme që shumë gra përjetojnë gjatë shtatëzanisë dhe zakonisht shkaktohet nga ënjtja në pjesë të trupit që ngjeshin nervat ose kufizojnë rrjedhën e gjakut.

Mprije në tremujorin e parë të shtatëzanisë shpesh mendohet si simptomë e shtatëzënisë, pasi trupi fillon të pësojë ndryshime për t’u përgatitur për fëmijën.

Simptomat në mënyrë progresive bëhen më të forta gjatë tremujorit të tretë të shtatëzanisë.

Shpesh është rezultat i enëve të gjakut ose nervave duke u ngjeshur nga madhësia e rritur e mitrës dhe ndryshimet në qëndrimet e gjumit.

Procesi i mpirjes mund të ndihet në shumë pjesë të trupit gjatë shtatëzanisë, përfshirë gjuhën dhe fytyrën. Këtu janë disa nga ato të zakonshme:

-Gratë shtatzëna shpesh përjetojnë mpirje në këmbë menjëherë pas zgjimit ose pasi ato janë ulur për periudha të gjata kohore.

Simptomat variojnë nga humbja e ndjesisë deri tek ndjesi shpimi gjilpërash dhe dhimbje të cilat zakonisht qetësohen duke ndërruar anët ose duke ndryshuar qëndrimin.

-Mpirja e krahut dhe e duarve gjithashtu raportohet zakonisht nga gratë shtatzëna menjëherë pasi zgjoheni nga gjumi ose ngrini sende të rënda.

-Lidhjet e stresuara gjithashtu mund të shkaktojnë mpirje në gishta.

-Disa gra shtatzëna gjithashtu pësojnë mpirje të gjuhës pas marrjes së ushqimit të caktuar, tendosje në qafë ose lëvizjeve të papritura.

Cfarë e shkakton mpirjen e shtatëzanisë ose ndjesi shpimi gjilpërash?

Ndryshimet hormonale në trup mund të shkaktojnë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirjeje.

Relaksina hormonale e cila lëshohet vonë në shtatëzani ka efektin e zbutjes së hapjes së legenit dhe nyjeve të tjera. Kjo mund të shkaktojë që pesha e trupit të çojë nervat në nyje dhe më pas të mpirë një zonë të lidhur.

Hormonet e hershme të shtatzanisë bëjnë që trupi të mbajë ujin, i cili çon në sindromën e tunelit karpal.

Sindroma e tunelit karpal është një gjendje e dhimbshme që prek duart dhe krahun. Gratë fitojnë sa 50% më shumë gjak gjatë shtatëzanisë për të mbështetur fëmijën.

Ky lëng i rritur mund të bëjë presion mbi nervin median që rrjedh në krah duke shkaktuar dhimbje.

Anemia e shkaktuar nga faktorë të tillë si numërimi i ulët i qelizave të kuqe të gjakut, mungesa e hekurit ose faktorët gjenetikë gjithashtu mund të shkaktojnë mpirje, marramendje dhe dhimbje./Gazeta Shneta/