Pse gratë abortojnë

2019-07-18 në ora 13:45

Kuptimi i arsyjeve të grave për abortin mund të ndihmojë në personalizimin e debatit rreth çështjes, të korrigjojë idetë e gabuara publike dhe të lejojë mundësinë për dhembshuri.

Për fat të keq, nuk ka shumë vende ku gratë mund të flasin për arsyjet e tyre të abortit – ose ndjenjat e tyre pas kërkimit të një aborti – pa u gjykuar. Edhe pse aborti është procedura më e zakonshme kirurgjike e kryer për gratë në SHBA, është gjithashtu më e stigmatizuar shkruan verywellhealth , përcjell GazetaShneta.

Vendimi për të pasur një abort në përgjithësi është vendosur për shumë arsye. Shumica e grave zakonisht citojnë disa arsye për abortin. Hulumtimet vazhdimisht kanë zbuluar arsye të ngjashme nga gratë, për arsye se pse ata kanë zgjedhur të kenë një abort.

Arsyjet e Abortit

Sipas hulumtimit të mbledhur nga viti 2008 deri në vitin 2010, përgjigjet më të shpeshta që japin gratë si arsye për abortin (dhe përqindja e grave që i kanë dhënë ato) janë si në vijim. Vini re se gratë ishin në gjendje të jepnin arsye të shumta në këtë studim:

-Nuk përgatitet financiarisht: 40 %

-Koha e keqe, jo e gatshme, ose e paplanifikuar: 36 %

-Arsyet që lidhen me partnerët (duke përfshirë marrëdhëniet janë të këqija ose të reja, ajo nuk dëshiron të jetë një nënë e vetme, partneri i saj nuk është mbështetës, nuk dëshiron fëmijën, është abuziv: 31 %

-Duhet të fokusohen tek fëmijët e tjerë: 29 %

-Nuk përgatiten emocionalisht apo mendërisht: 19 %

-Ndërhyjnë në planet arsimore ose profesionale: 20 %

-Arsyet mbi shëndetin (përfshin shqetësimin për shëndetin e saj, shëndetin e fetusit, përdorimin e ilaçeve me recetë ose pa recetë, alkoolit ose duhanit): 12 %

-Dëshirojnë një jetë më të mirë për një fëmijë sesa ajo që mund t’ju ofrojë: 12 %

-Nuk është i pavarur ose i pjekur për një fëmijë: 7 %

-Ndikimet nga familja ose miqtë: 5 %

-Nuk dëshiron një fëmijë apo ta vendosë foshnjën për adoptim: 4 %

-Çështjet e lidhura me partnerët: 31 %

Është gjithashtu interesante të theksohet se shumica e grave përmendin dy deri katër arsyje për abortin, jo vetëm një. Në përgjithësi, gratë më të reja shpesh citojnë se nuk janë të përgatitur për kalimin në amësi. /GazetaShneta/