Pushime me fëmijët në det? Disa këshilla për të shmangur rreziqet

2017-07-04 në ora 20:42

T’i çosh fëmijët në plazh është gjithmonë një përvojë e mrekullueshme. Mes lojërave, qetësisë, ujit, diellit, dita kalohet shumë bukur.

Por pavarësisht bukurisë që të ofron stina e verës, duhet bërë edhe kujdes, sepse nxehtësia dhe dielli mund të na e prishë ditën.

Ndaj duhet të dini se cilat janë rreziqet e plazhit dhe gjithmonë t’i shmangni, siç thotë edhe një fjalë e urtë: “Më mirë të parandalosh, sesa të kurosh”.

Këshillat që duhet të ndiqni në det:

Nxirja– Është një ndër fenomenet më të zakonshme dhe për ta arritur mjafton të mos i lini fëmijët të ekspozohen në diell pas orës 11:00 të paradites, shkruan shqip. Nëse nuk keni mundësi të largoheni në drekë nga plazhi, atëherë duhet t’u zgjidhni lodra që të luajnë nën çadër.

Vala e të nxehtit– Rritja e temperaturave, sidomos në plazh, duhet luftuar me pije të ftohta. Prandaj këshillohet që të vegjëlve t’u jepni shpesh ujë, kos, t’i lani në det, në mënyrë që të përballojnë të nxehtin.

Djegiet nga dielli– Dihet që kremi duhet vendosur në lëkurë shumë herë në ditë. Por si t’ia bëjmë kur fëmijët nuk duan? Ftojeni për të luajtur dhe luani me dënime: nëse humbet, do të marrë si dënim lyerjen me krem. Nëse humbisni ju, do t’ju lyejë ai me krem.

Rreziqet e syve– Kripa, rëra dhe dielli mund të jenë armiqtë e syve të fëmijëve, ndaj është e këshillueshme që edhe të vegjlit të mbajnë syze, ndërsa në darkë një shpëlarje me ujë e kamomil do t’i qetësonte./noa.al/