Rëndesia e kalciumit gjatë shtatzënisë

2019-11-18 në ora 06:35

Kur jeni shtatzënë, është e nevojshme që të kujdeseni për trupin tuaj për të mbështetur jetën që rritet brenda barkut tuaj. Nëse trupi juaj nuk merr furnizimin e kërkuar me vitamina dhe minerale, mund të ketë një ndikim negativ në zhvillimin e foshnjës.

Kalciumi është një lëndë ushqyese e cila është shumë e rëndësishme për ju dhe fëmijën tuaj tregon parenting.firstcry , transmeton GazetaShneta.

Sa kalcium keni nevojë?

Në mënyrë ideale, gratë duhet të konsumojnë rreth 1.000 mg kalcium çdo ditë para, gjatë dhe pas shtatzënisë. Organizata Botërore e Shëndetit dhe Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (pjesë e Kombeve të Bashkuara) rekomandojnë një konsum dietik prej 1,200 mg kalcium çdo ditë për gratë shtatzëna.

Kalciumi është një lëndë ushqyese jetike. Marrja e kalciumit gjatë tremujorit të parë ndihmon në rritjen e fetusit dhe siguron transmetimin e impulseve nervore, zhvillimin e muskujve dhe një zemër të fortë, përveçse ndërton kocka dhe dhëmbë më të fortë. Marrja jo adekuate e kalciumit mund të rezultojë në rakitak ose gjymtyrë të dobëta dhe madje të çojë në rritje të vonuar.

Marrja adekuate e kalciumit gjatë tremujorit të dytë mund të zvogëlojë rrezikun e pre-eklampsisë, pasi lënda ushqyese ndihmon tkurrjen e muskujve dhe ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut. Marrja e kalciumit në tremujorin e dytë gjithashtu mund të parandalojë ngërçet e këmbëve dhe muskujve, një problem i zakonshëm në këtë fazë.

Nevoja për kalcium gjatë tremujorit të tretë rritet pasi skeleti i foshnjës po zhvillohet me një ritëm më të shpejtë se më parë për t’u përgatitur për lindje.

Përfitimet shëndetësore të kalciumit për gratë shtatzëna

Siç u përmend më lart, kalciumi ofron përfitime shëndetësore si për nënën ashtu edhe për fëmijën. Këtu janë disa nga përfitimet që e bëjnë kalciumin një pjesë të rëndësishme të një diete shtatëzënie.

Përfitimet për nënën

Kalciumi mund të zvogëlojë rrezikun tuaj të hipertensionit dhe pre-eklampsisë, dy ndërlikime të zakonshme të shtatzënisë./GazetaShneta/