Rishikimi i literaturës së artikujve shkencor ndriçon formën ‘COVID të gjatë’

2021-06-08 në ora 23:18

Ka pasur raportime të shumta për njerëzit që mposhtën COVID-19, të cilët zhvilluan çështje të ndryshme shëndetësore afatgjata.

Simptomat janë të gjera, mund të prekin të gjithë njerëzit dhe mund të zhvillohen muaj pas infektimit, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Në një përmbledhje të re të literaturës, studiuesit ofrojnë një pasqyrë të plotë të sindromës post-akute COVID-19, e njohur ndryshe si COVID i gjatë.

Rishikimi, i cili shfaqet në revistën Nature Medicine, thekson rëndësinë e grupeve të avokimit të pacientëve dhe nevojën për kujdes dhe mbështetje ndërdisiplinare për një periudhë më të zgjatur.

COVID-19 ka pasur një efekt shkatërrues në shëndetin global, me gati 3 milion vdekje të regjistruara në të gjithë botën.

Ndërsa sëmundja zakonisht ndikon në shëndetin e frymëmarrjes së një personi, shkencëtarët tani përgjithësisht e njohin atë si një sëmundje që prek shumë organe, me simptoma që variojnë nga inekzistente në kërcënuese për jetën.

Sidoqoftë, ndërsa pandemia ka përparuar ekspertët po bëhen më të vetëdijshëm për efektet afatgjata të COVID-19.

Raportet e sondazhit të quajtura “COVID i gjatë” kanë sugjeruar që njerëzit po vazhdojnë të përjetojnë simptoma shumë kohë pasi kanë kontraktuar për herë të parë COVID-19.

Një ekip prej mbi 30 ekspertësh nga fusha të ndryshme tani ka analizuar literaturën aktuale për COVID të gjatë, duke ofruar një pasqyrë të plotë të sëmundjes dhe duke sugjeruar mënyra për të mbështetur njerëzit që e zhvillojnë atë.

Simptomat kardiovaskulare

Studiuesit vërejnë se çështje të ndryshme kardiovaskulare janë forma të tipit COVID të gjatë, duke përfshirë edhe dhimbjen e gjoksit, mpiksjen e gjakut, goditjen në tru, embolizmat pulmonare dhe aritmitë e zemrës.

Dr. Elaine Y. Wan nga fusha e kardiologjisë tha se: “aritmitë mund të çojnë në goditje në tru, dështim të zemrës dhe dëmtime afatgjata të zemrës dhe kjo është diçka për të cilën pacientët nuk mund të jenë të vetëdijshëm”.

Rishikimi gjithashtu nënvizoi rëndësinë e simptomave të vazhdueshme të frymëmarrjes, të tilla si mungesa e frymëmarrjes, në rreth 1 në 5 persona me COVID-19.

Frymëmarrja mund të ketë një origjinë respiratore ose kardiake. Të paktën 1 në 6 pacientë përjetuan një kollë të vazhdueshme.

Rishikimi gjithashtu nxori në pah karakteristikën “mjegulla e trurit” dhe tregoi se midis 1 në 2 ose 1 në 3 persona me ‘COVID të gjatë’ kanë dhimbje koke të vazhdueshme.

Karakteristikat më pak të njohura të COVID post-akut përfshinin humbjen e flokëve në 20% të njerëzve dhe në një pjesë të vogël, diabetin e padiagnostikuar më parë. /Gazeta Shneta/