Dhimbja e kyçeve pas lindjes së fëmijës, ja pse zhvillohet kjo gjendje tek nënat

2021-06-08 në ora 23:47

Shtatzënia ndikon në trup në mënyra të ndryshme që mund të rezultojë në dhimbje të përbashkët pas lindjes së foshnjës.

Për shembull, mbajtja e lëngjeve mund të shkaktojë sindromën e tunelit të kyçit të dorës, e cila shkakton dhimbje në nyjet e gishtave, ndërsa mbajtja e një fëmije mund të bëjë presion në gjunjë, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Shkaku i saktë i dhimbjes mund të jetë për arsyje të ndryshimeve hormonale dhe inflamacionit në nyje.

Simptomat e dhimbjes së nyjeve pas lindjes mund të ndodhin fillimisht gjatë shtatzënisë ose lindjes dhe zgjasin për disa javë deri në muaj pas lindjes.

Për të ditur më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Dhimbja pas lindjes mund të jetë rezultat i ndryshimeve hormonale dhe kërkesave fizike të shtatzënisë dhe lindjes.

Për shembull, dhimbja e ijeve është e zakonshme gjatë shtatëzënësisë dhe mund të zgjasë me javë ose muaj pas shtatzënisë.

Në raste të rralla, mund të zhvillohet në një gjendje të përjetshme. Zona të tjera të përbashkëta që dikush mund të presë dhimbje përfshijnë dhe gishtat e gjunjët.

Dhimbje e nyjeve në gishta pas lindjes:

Dhimbja e nyjeve pas lindjes në gishta mund të ketë shumë shkaqe, përfshirë kërkesat fizike të lindjes dhe mbajtjen e lëngjeve.

Kërkesat fizike

Mbajtja e dorës në pozicione të caktuara për periudha të gjata gjatë lindjes, siç është kapja e anës së një shtrati, mund të shkaktojë dëmtime në nyjet e gishtit ose të duarve.

Mjekët mund të sugjerojnë kujdes shtëpiak për raste të lehta. Kjo mund të përfshijë pushimin e gishtave dhe aplikimin e një pako akulli. Fashat e kompresimit gjithashtu mund të ndihmojnë.

Mbajtja e lëngjeve

Shtatzënia mund të shkaktojë mbajtje lëngje, gjë që mund të rrisë rrezikun e sindromës së tunelit të kyçit të dorës. Kjo gjendje ndodh kur nervi në duar bëhet i ngjeshur.

Kur trupi mban më shumë ujë se zakonisht, lëngu mund të grumbullohet në kyç, duke ushtruar presion mbi nervat në duar.

Sindroma e tunelit të kyçit të dorës gjatë shtatzënisë mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash dhe dobësi në duar, të cilat mund të zgjasin deri pas lindjes. Një simptomë tjetër është dhimbja e mprehtë në gishta.

Mjekët zakonisht do të trajtojnë sindromën e tunelit të kyçit të dorës duke siguruar pajisje mbështetëse për dorën dhe duke sugjeruar një periudhë pushimi.

Disa barna mund të ndihmojnë gjithashtu, të tilla si barnat anti-inflamatore. Në raste më të rënda, injeksione steroide ose kirurgjia mund të jenë të nevojshme. /Gazeta Shneta/