Rrjedhjet e fshikëzës pas lindjes : Gjithcka që duhet të dini

2019-07-28 në ora 18:11

Dobësia e fshikëzës nuk mund të jetë një temë që shumë gra ndihen të kënaqura duke folur, por është krejtësisht normale me hulumtimet e fundit nga “Always Discreet” duke gjetur se shtatë në dhjetë gra i marrin ato dhe 41% i atribuojnë rrjedhjet e tyre pas lindjes.

Ka shumë lloje të rrjedhjeve të fshikëzës, kështu që është e rëndësishme të kërkoni këshillën e një profesionist për t’ju ndihmuar të gjeni një trajtim sa më të mirë thotë motherandbaby.co.uk.

Në këtë artikull, tema është ndihmuar nga Dr. Anita Mitra e cila ju përgjigjet pyetjeve më të shpeshta të grave në lidhje me këtë cështje përcjell Gazeta Shneta.

Së pari, çfarë është mosmbajtja e fshikëzës ose sekretimi i saj?

Ka shumë lloje të ndryshme të mosmbajtjes së fshikëzës, e cila është arsyeja ndër më të zakonshmet janë stresi dhe inkontinenca.

Stresi – është kur përjetoni rrjedhjen në fshikëzën tuaj nga kollitja, qeshja ose ushtrimi.

Mospërmbajtja e nxitjes është kur luftoni për të arritur në tualet në kohë.

A është lindja shkaku i rrjedhjes së fshikëzës?

Edhe pse gjatë lindjes, në vaginën tuaj mund të shkaktojë dobësim të mëtejshëm, dhe rol të madh në dobësimin e dyshemesë tuaj të legenit.

Gjatë shtatzënisë, pesha e fëmijës suaj shton presion të zgjatur në dysheme të legenit, gjë që mund të shkaktojë dobësim deri në pikën ku shumë femra kanë përvojën e parë të fshikëzës gjatë shtatzënisë.

A janë rrjedhjet e fshikëzës të zakonshme vetëm në nënat më të vjetra?

Absolutisht jo, rrjedhjet e fshikëzës janë shumë më të zakonshme se sa mendoni për gratë më të reja, hulumtimet nga “Always Discreet” zbuluan se pothuajse dy të tretat e femrave të moshës 18-24 vjeçe i kanë përjetuar ato.

Ju mund t’i përjetoni ato në çdo moshë për një gamë të gjerë arsyesh si fitimi në peshë, ndikimi i kirurgjisë ose edhe dieta juaj.

Vlen të ceket se ushqimi definitivisht mund të veprojë si një shkaktar për rrjedhjet e fshikëzës, veçanërisht ato që vuajnë nga stresi kur fshikëza vendoset nën presion shumë të madh.

Nëse jeni vazhdimisht të kapsitur, po e vendosni fshikëzën tuaj nën presionin e aksesit i cili mund të çojë në rrjedhje.

Shumë dieta në ditët e sotme përqëndrohen në eliminimin e karbohidrateve, megjithatë, kjo shpesh rezulton në atë se ne nuk marrim fibra të mjaftueshme dhe kështu vie tek kapsllëku.

Kafeina gjithashtu mund të shkaktojë rrjedhje, sepse ajo mund të irritojë fshikëzën dhe vepron si një diuretik kështu që mund të rrisë shanset tuaj për t’u bërë e papërmbajtur.

Shumë femra  besojnë se nëse zvogëlojnë marrjen e tyre ushqimore të lëngshme, ato ulin shanset e rrjedhjes së fshikëzës. Në fakt, kjo mund të ketë efekt të kundërt.

Nëse urina juaj është shumë e koncentruar, ajo mund të irritojë fshikëzën tuaj dhe të bëjë rrjedhje më shumë të ngjarë. Është shumë e rëndësishme që të pini ujë të mjaftueshëm gjatë gjithë ditës./ Gazeta Shneta/