Shenja paralajmëruese për kancerin e gjirit

2019-06-20 në ora 11:57

Një dhimbje therrëse në gjoks, ndoshta me pak ndjeshmëri, mund të ju bëjë të pyesni nëse mund të jetë diçka serioze. Një gungë në gjoks është shpesh gjëja e parë që gratë dhe burrat gjithashtu e venë re që i nxitë ata të vizitojnë mjekun menjëherë.

Megjithëse kanceri i gjirit në përgjithësi nuk tregon simptoma në fazën e hershme, zbulimi në kohë mund të kthejë një histori të kancerit të gjirit në një përrallë të të mbijetuarës, transmeton GazetaShneta.

Ne shpesh e shoqërojmë dhimbjen me diçka të gabuar, kështu që kur gratë ndjejnë dhembje në gjoksin e tyre, ato shpesh supozojnë që mund të kenë kancer të gjirit. Megjithatë, dhimbja e gjirit është rrallë simptomë e parë e dukshme e kancerit të gjirit sepse ekzistojnë dhe disa faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë dhimbje, përcjellë “HealthLine”.

Klinikisht i njohur si mastalgji, dhimbja e gjirit gjithashtu mund të shkaktohet nga:

– luhatshmëria e hormoneve të shkaktuara nga menstruacionet

– kontraceptivët

– disa trajtime të infertilitetit

– sytjena të parehatshme

– cistat e gjirit

– gjokse të mëdha, të cilat mund të shkaktojnë dhimbje në qafë, shpatull ose shpinë.

Shenjat e hershme të kancerit të gjirit përfshijnë:

– ndryshime në formën e dalë

– dhimbje gjiri që nuk largohet pas ciklit menstrual

– një gungë e re që nuk largohet pas ciklit menstrual

– shkarkimi i gjoksit nga një thithat në ngjyrë të kuqe, kafe ose të verdhë

– skuqje të pashpjegueshme, ënjtje, acarim të lëkurës, kruajtje në gji

– ënjtje ose gungë rreth klavikulës ose nën krah

Nëse hasni në ndonjë gungë që ka formë të çrregullt dhe jo gungore  ka më shumë gjasa të jetë kanceroze.

Shenjat e mëvonshme të kancerit të gjirit përfshijnë:

– tërheqje, ose kthim të brendshëm i thithave

– zmadhimi i vetëm një gjiri

– futja në gropë e një pjesë të gjirit

– lëkurë që ngjason me lëvozhgën e portokallit

– dhimbje vaginale

– humbje peshe edhe kur nuk mbani dietë

– zgjerimi i nyjeve limfatike në sqetull

– venat e dukshme në gji

Një ose më shumë nga këto simptoma nuk do të thotë që keni kancer të gjirit. për shembull, shkarkimi nga gjiri mund të jetë thjeshtë një infeksion. Konsultohuni me mjekun për një vlerësim të plotë nëse keni ndonjë nga këto shenja dhe simptoma./GazetaShneta/