Shenjat e hershme të shtatzënisë, që duhet t’i dini ende pa bërë testin

2017-07-24 në ora 15:59

Disa ekspertë sugjerojnë se simptomat shumë të hershme ekzistojnë ndoshta vetëm “në kokën tonë” – ose si rezultat i anshmërisë së konfirmimit.

Dr Terri Foran, një mjek i shëndetit seksual dhe ligjërues në shëndetin e grave në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor shpjegon: “Unë shoh një numër të madh grave që vijnë tek unë me simptoma dhe janë të bindur se janë shtatzënë, ndërsa nuk janë në të vërtetë.

Nëse jeni duke u përpjekur dhe duke shpresuar për një shtatzëni, mund të jeni tepër të prekshëm ndaj simptomave ose ndjenjave të përjetuara përpara se shtatzënia të vërtetohet, kur këto ndjenja atëherë kanë një kontekst dhe kuptim.”

Foran thotë se simptomat e hershme të shtatzënisë, të tilla si butësia e gjirit dhe të përzierat zakonisht fillojnë rreth një javë pas një cikli menstrual të humbur. “Shtatzënia madje as nuk implikon në rreshtim të mitrës deri në rreth 10 ditë pas konceptimit ose, maksimumi, katër ditë përpara datës së ciklit menstrual të pritshëm”.

Deri në implantimin dhe shpërthimin hormonal, ku fillon shtatzënia e hershme, ju me të vërtetë nuk duhet të merreni shumë me simptomat.”, thotë ajo.

Megjithatë, mamia e regjistruar dhe edukatorja e lindjes Pip Wynn Owen thotë se mund të ketë ndryshime delikate që ndodhin midis konceptimit dhe një cikli të humbur. Nuk është e pazakontë për gratë “të cilët janë me të vërtetë në harmoni me trupat e tyre ose që kanë pasur foshnja” për të kuptuar se janë shtatzën gjatë kësaj periudhe të hershme, thotë ajo.

Gjakderdhja e implanteve ose dhimbjet e stomakut janë një ndër simptomat fizike që mund të jetë një shenjë e parë e shtatzënisë, në përgjithësi ndodh disa ditë para një cikli të humbur menstrual.

Debati shkencor në lidhje me atë nëse një shtatzëni mund të zbulohet para një cikli të humbur ose testi pozitiv të shtatzënisë ka të ngjarë të vazhdojë, por për shumë nëna nuk ka asgjë për të debatuar. Ata thonë se ka një përbërës më pak shkencor: intuita e nënave./Gazeta Shneta/