Shkarkimi vaginal: Pse ndodhë, çfarë tregon dhe trajtimi

2019-10-23 në ora 21:31

Shkarkimi vaginal vjen në forma të ndrshme dhe prek të gjitha gratë, por shumë rrallë flitet. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për një ndryshim në shkarkimin para periudhës tuaj, në shtatzani është plotësisht i pashpjegueshëm. Shkarkimi vaginal shpesh edhe mund të jetë shenjë e ndonjë infeksioni.

Çfarë është shkarkimi vaginal?

Shkarkimi vaginal është një lëng i bardhë ose i qartë që del nga vagina dhe luan një rol në rregullimin e pastrimit dhe lubrifikimit të vaginës. Shkarkimi nuk është vetëm një funksion normal trupor por është gjithashtu një funksion i shëndetshëm trupor. Shkarkimi ka veti antibakteriale dhe antifungale dhe ndihmon në largimin e baktereve nga vagina.

Sa është normale të keni shkarkim vaginal?

Sasia e shkarkimeve ndryshon nga gruaja në grua dhe nuk ka domosdoshmërishtë një sasi normale të shkarkimeve që duhet të kenë gratë. Megjithatë, vlen të përmendet se është mjaft anormale që gratë të mos kenë asnjë shkarkim vaginal.

Shkaktarët e shkarkimit vaginal?

Shkarkimi ndodh natyrshëm. Mengjithatë, faktorët e tjerë që mund ta shkaktojnë atë janë:

Hormonet përfshirë estrogjenin dhe profesteronin ndikojnë në prodhimin e shkarkimeve nga qelizat e trupit të cilat mund të ndodhin gjatë menopauzës së shtatzanisë.

Faktorët e jashtëm si antibiotikët dhe kontracepsioni hormonal gjithashtu mund të ndikojnë në prodhimin e shkarkimeve.

Infeksione të tilla si kërci dhe vaginoza bakteriale mund të ndikojnë në prodhim duke shkaktuar acarim të lokalizuar dhe inflamacion që shqetësojnë mikrobin natyral./GazetaShneta/