Shtatzënia ektopike, çfarë duhet të dini dhe pse është kaq e rrezikshme

2018-06-02 në ora 17:01

Ektopike do të thotë “në vendin e gabuar”. Shtatzënia ektopike zhvillohet jashtë mitrës (mitrës).

Më shumë se 95 për qind e shtatzënisë ektopike zhvillohet në një nga tubat fallopiane, prandaj është gjithashtu e njohur si një shtatzëni tubale. Ndërsa shtatzënia juaj zhvillohet, ajo shkakton dhimbje dhe gjakderdhje. Nëse nuk trajtohet, tubi mund të këputet dhe të shkaktojë gjakderdhje të brendshme.

Kjo është një emergjencë mjekësore dhe mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet. Mjerisht, shtatzënia nuk do të mbijetojë dhe nuk mund të zhvendoset në mitër. Mjeku do të heq indet e shtatzënisë. Tubi i prekur fallopian gjithashtu hiqet zakonisht, transmeton Gazeta Shneta.

Njohja e një shtatëzanie ektopike nuk është e lehtë.. Simptomat mund të vijnë dhe të shkojnë, ose mund të mos ndjeni ndonjë simptomë gjatë fazave të hershme.

Këto simptoma do t’ju ndihmojnë të identifikoni shtatzëninë ektopike:

Gjakderdhje vaginale e pazakonshme, ndryshe nga menstruacionet normale. Mund të jetë më e lehtë, më e ndritshme ose më e errët se zakonisht, ose e holluar me ujë.

Dhimbje e lehtë deri në një anë në anën e poshtme të barkut ose legenit, e cila mund të vijë gradualisht ose papritur. Nëse e përjetoni këtë dhe mendoni se mund të jeni shtatzënë, vizitoni mjekun tuaj./Gazeta Shneta/