Top 5-she e lëndëve ushqyese që duhet të merren gjatë kohës së shtatzënisë

2021-04-06 në ora 21:58

Shumë gra shtatzëna kanë përjetuar mungesa specifike të lëndëve ushqyese gjatë shtatëzanisë që kanë treguar të jenë shumë të rrezikshme si për foshnjën ashtu edhe për nënën nëse kalojnë pa u vërejtur nga mjekët.

Një kujdes shumë i veçantë është rezervuar gjatë kësaj periudhe kur ju duhet të mendoni përveç mirëqenies tuaj dhe për zhvillimin e fetusit në procesin e nëntë mujorit të shtatëzanisë shkruan Healthline përcjell Gazeta Shneta.

Folate

Vitaminat B9 është treguar për të mbështetur parandalimin e defekteve të tubit nervor dhe anemisë.

Profesionistët mjekësorë rekomandojnë plotësimin me folate para, gjatë dhe pas shtatzënisë, ku është treguar se është veçanërisht thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të fetusit gjatë fazave të hershme të shtatzënisë.

Hekur

Mungesa e qelizave të kuqe të gjakut ose qelizave të kuqe të gjakut jofunksionale mund të çojë në uljen e rrjedhjes së oksigjenit në organe, si dhe tek foshnja.

Duke marr suplementin e hekurit në rutinën tuaj ditore, ju mund të shmangni aneminë duke ruajtur këto nivele të shëndetshme hekuri.

Kalciumi

Gjatë shtatzënisë, trupi i një nëne në të vërtetë përdorë kalcium nga kockat e veta për të mbështetur zhvillimin e vogëlushit të saj.

Kjo është arsyeja pse plotësimi i kalciumit është i domosdoshëm gjatë shtatëzanisë; përveç mbështetjes së zhvillimit të kockave të foshnjës, ndihmon gjithashtu në parandalimin e humbjes së kockave tek nëna.

Vitamina D

Vitamina D ndikon në presionin e gjakut, funksionin e trurit, imunitetin dhe gjendjen shpirtërore të një gruaje shtatzënë, prandaj është e rëndësishme që gratë të marrin sasinë e duhur.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Për më tepër, mungesat e vitaminës D janë treguar të çojnë në rritje jonormale të kockave dhe fraktura tek të porsalindurit, si dhe komplikime gjatë lindjes.

Jod

Brenda tremujorit të parë të shtatzënisë, tiroidja e foshnjës bëhet aktive dhe burimi i vetëm i hormonit tiroide tek foshnja është direkt nga nëna.

Hormonet e tiroides kërkohen për funksionin e shëndetshëm të trurit, prandaj është thelbësore që nënat të marrin një shtesë me jod.

Mangësitë e jodit janë lidhur me parregullsitë në zhvillimin e trurit dhe ndërlikimet gjatë lindjes. /Gazeta Shneta/