Si të dini nëse jeni në rrezik për diabet gestacional dhe ta trajtoni në mënyrë efektive

2020-10-27 në ora 23:17

Kur diabeti diagnostifikohet për herë të parë gjatë shtatzanisë, ai njihet si diabet gestacional. Diabeti i shtatzanisë ndodh në rreth 1 në 10 shtatzani në SHBA.

Të gjitha gratë kontrollohen për diabet midis 24 dhe 28 javëve të shtatzanisë dhe gratë me rrezik të lartë mund të shqyrtohen më shpejt, transmeton Gazeta Shneta.

Çfarë e shkakton diabetin gestacional?

Ndërsa shkencëtarët nuk janë saktësisht të sigurt se çfarë e shkakton diabetin gestacional, besohet se luhatjet hormonale gjatë shtatzanisë mund ta bëjnë më të vështirë për trupin të përdorë insulinë në mënyrë efektive.

Insulina është një hormon që rregullon sheqerin tuaj në gjak. Nëse insulina nuk funksionon si duhet në trupin tuaj, për shkak të luhatjeve hormonale gjatë shtatzanisë atëherë mund të çojë në diabet gestacional.

Rreziqet për foshnjat e lindura nga dikush me diabet gestacional përfshijnë:

Pesha e lartë e lindjes: foshnjat rrezikon të jetë shumë e madhe se normale. Kjo mund të rrisë rrezikun për komplikime të lindjes si distocia e shpatullave dhe foshnjat mund të kenë gjithashtu vështirësi në rregullimin e sheqernave të tyre.

Rritja e rrezikut për lindjen e parakohshme: shumica e foshnjave, nënat e të cilave kanë diabet gestacional lindin gjatë gjithë periudhës, ndërmjet 39 dhe 40 javë, por ekziston një rrezik i rritur për lindje të parakohshme. /GazetaShneta/