Si zhvillohet sistemi imunitar i foshnjeve në javën e parë pas lindjes

2020-06-18 në ora 18:42

Një sistem i ri imunitar i një fëmije fillon në ngritje të lartë menjëherë pas lindjes, zbulon studim i ri.

Ndryshimet në sistemin imunitar të një të porsalindurit kanë qenë të vështira për t’u vlerësuar sepse duke bërë kështu është mbështetur në mostrat e marra nga kordoni i kërthizës menjëherë pas lindjes shkruan WebMD përcjell Gazeta Shneta.

Në këtë studim, studiuesit përdorën një teknikë të re të analizës së qelizave imune për të ndjekur 100 foshnje të parakohshme dhe ato të lindura në kohë të plotë – në javët e para të jetës së tyre.

“Kjo është hera e parë që ne kemi kuptuar se si sistemi imunitar i njeriut përshtatet në lindje dhe pastaj me mjedisin e ri,” tha studiuesi Petter Brodin.

“Nëse ne mund të monitorojmë zhvillimin e sistemit imunitar dhe ta drejtojmë atë në drejtime të ndryshme, bëjmë të mundur parandalimin e sëmundjeve autoimune dhe alergjive, të cilat lidhen pjesërisht me zhvillimin e sistemit imunitar, dhe madje edhe të zhvillojnë vaksina më të mira, të përshtatura për sistemi imunitar neonatal, “shpjegoi ai.

“Ajo që na habiti ishte se sa të ngjashme ishin ndryshimet në mesin e foshnjave,” tha Brodin.

“Duket sikur të gjitha foshnjat, ndjekin një model të njëjtë, me sistemet e tyre imunitare që përgjigjen me saktësi të njëjtë e me sekuenca të ndryshimeve dramatike. /Gazeta Shneta /