Sindroma e shiritit amniotik dhe shkaktarët e tij

2018-03-23 në ora 17:12

Sindroma e Shiritit Amniotik (SSHA) ose shtrëngimi amniotik i shiritit është një gjendje që ndodh gjatë shtatzënisë, në të cilën fetusi ngatërrohet me vargjet e shiritit amniotik.

Rritja dhe zhvillimi i fetusit pengohet, pasi SSHA kufizon furnizimin me gjak në disa pjesë të trupit. Ndonjëherë, ajo gjithashtu rezulton në deformime kongjenitale të tilla si këmbë, gishta, fytyrë, krahë dhe kokë.

Sëmundja është shumë e rrallë dhe ndodh në 1 nga 1000-2000 lindje. Nëse nuk trajtohet, SSHA mund të rezultojë në disa deformime të rënda në foshnje. Prandaj duhet të diagnostikohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Shkaktarët e sindromit të shiritit amniotik

Shkaqet pas SSHA-së nuk janë shumë të njohura, edhe pse mjekët besojnë se ajo fillon me thyerjen e amnionit në fazat e hershme të shtatzënisë. Në gjendjen me SSHA, shiritat amniotikë rrethojnë fetusin. Shpërthimi i amnionit duket i rastësishëm dhe nuk ka asnjë lidhje me nënën ose shtatzëninë.

Në rast se ka ndodhur në fazat e mëvonshme të shtatëzanisë, në përgjithësi nuk ndodh përsëri. Fëmija mund të ketë nevojë për një lloj trajtimi pas lindjes. Lajm i mirë është se shumica e komplikimeve që rezultojnë nga një lindje me SSHA zakonisht nuk janë kërcënuese për jetën.

Kirurgjia korrektuese mund të përmirësojë funksionalitetin e duarve, këmbëve dhe karakteristikave kozmetike. Kontaktoni me një specialist, i cili do t’ju udhëheqë në të gjithë procesin. / Gazeta Shneta