Studim: Cila është mosha më e mirë për të pasur një fëmijë

2021-06-09 në ora 13:40

Nuk ka moshë të duhur për të pasur një fëmijë që funksionon për të gjithë. Gratë zakonisht janë në gjendje të kenë fëmijë nga adoleshenca përmes menopauzës, ndërsa meshkujt mund të qëndrojnë fertil edhe në vitet e 60-ta ose 70 të tyre.

Çështjet ekonomike, karrierat e gjata arsimore dhe preferencat personale tani nënkuptojnë që për shumë njerëz, koha kur janë më fertil mund të mos jetë më koha më e mirë ose më praktike për ta për të pasur një fëmijë, shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se mosha mesatare e babait të një të porsalinduri në 2015 ishte 30.9, krahasuar me 27.4 në vitin 1972.

Sipas Qendrës Kombëtare të Statistikave të Shëndetit, viti 2016 pa një normë më të lartë lindjesh për gratë e moshës 30-34 sesa për gratë të moshës 25–29 vjeç. Kjo ndodhi për herë të parë që nga viti 1940, kur këto të dhëna u bënë të disponueshme.

Faktorët ekonomikë luajnë një rol të rëndësishëm në vendimin e një personi për të pasur një fëmijë.

Për të ditur më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Kohët më të mira biologjike për të pasur një fëmijë

Fertiliteti fillon në adoleshencë kur një adoleshent hyn në pubertet, dhe pastaj rritet në mënyrë të qëndrueshme për disa vjet. Në mënyrë tipike, të 20-tat shënojnë një kohë të pjellorisë së lartë si për meshkujt ashtu edhe për femrat.

Sipas Shoqatës Amerikane për Mjekësi Riprodhuese, femrat përjetojnë një ulje të lehtë të pjellorisë në fillim të të 30-ave dhe kjo do të ulet ndjeshëm midis moshës 35 dhe 45 vjeç.

Një 30-vjeçare e shëndetshme ka rreth 20% shanse të shtatzënisë për secilin muaj. Deri në moshën 40 vjeç, kjo shifër zvogëlohet në më pak se 5% për cikël.

Nuk ka asnjë kufizim të caktuar lidhur me moshën për pjellorinë mashkullore, megjithëse cilësia e spermatozoidës bie paksa kur me kalimin e viteve.

Mosha nuk është faktori i vetëm që mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të konceptuar.

Rreth 12–13% e çifteve në SHBA kanë probleme të mbeten shtatzënë, pavarësisht nga mosha.

Shëndeti individual duke përfshirë gjendje të tilla si sindroma e vezoreve policistike (PCOS) dhe endometrioza që mund të ndikojë në pjellori dhe  është po aq e rëndësishme sa modelet tipike të pjellorisë në lidhje me moshën.

Faktorët psikologjikë dhe koha

Nuk ka kohë apo moshë të prerë për të pasur një fëmijë. Të gjithë janë ndryshe. Disa njerëz ndihen mirë të përgatitur psikologjikisht për të pasur një fëmijë në fillim të të 20-ave, ndërsa të tjerët jo.

Lindja e një fëmije mund të sjellë sfida emocionale dhe psikologjike dhe mund të kërkojë: durim, fleksibilitet, planifikimi, një gatishmëri për të kërkuar ndihmë kur është e nevojshme si dhe ndjeshmëri. /Gazeta Shneta/