Studim: Dentistët me rrezik më të ulët për t’u prekur nga COVID-19

2021-11-24 në ora 11:20

A i vendos kontakti i ngushtë me pacientët – dentistët në rrezik më të madh për t’u prekur nga COVID-19?

Sipas një hulumtimi të ri nga studiues në Universitetin e Torontos dhe tre universitete të tjera kanadeze, dentistët duken – ndoshta në mënyrë kundërintuitive – më pak gjasa se popullata e përgjithshme për t’u infektuar me virusin, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Kur filluam këtë studim në korrik të muajit 2020, kishte kaq shumë të panjohura për COVID-19,” thotë Michael Glogauer, profesor në Fakultetin e Stomatologjisë, Universitetin e Torontos dhe kryestomatolog në Rrjetin Shëndetësor Universitar.

“Nuk kishte vaksina dhe ishte e paqartë se sa rrezik ishin në të vërtetë dentistët për sa i përket këtij virusi. Ne donim të merrnim një vlerësim të mirë në të vërtetë.”

Studimi i botuar në ‘The Journal of the American Dental Association’ këtë vjeshtë, u drejtua nga asistent profesor Sreenath Madathil i Universitetit McGill dhe profesor Carlos Quiñonez në Universitetin e Torontos, Fakulteti i Stomatologjisë.

Studimi u bazua në një kampion mostrash të përbërë prej 644 dentistësh të licencuar në të gjithë Kanadanë nga 29 korriku 2020 deri më 12 shkurt të këtij viti. Studiuesit përdorën një pyetësor në internet dhe shtupë orale të mbledhura vetë për të gjurmuar incidencën e COVID-19 midis pjesëmarrësve në studim.

Gjashtë persona raportuan se u infektuan me COVID-19 gjatë periudhës së studimit. Shkalla e incidencës u vlerësua të ishte 1,084 për 100,000 dentistë, krahasuar me 1,864 për 100,000 njerëz në publikun e gjerë gjatë së njëjtës periudhë, thotë studimi.

“Nuk u befasova vërtet nga këto rezultate, sepse të dhëna të ngjashme janë publikuar edhe në një studim të dentistëve amerikanë dhe në Kanada, ne po marrim edhe më shumë masa paraprake,” thotë profesor Quiñonez.

“Ajo që është interesante është se duket se ka një shkallë pak më të lartë të infeksionit në juridiksionet evropiane, kështu që diçka është ndryshe, thjesht nuk jemi të sigurt se çfarë ende. Ajo që po përpiqemi të përcaktojmë është se cila është natyra aktuale e rrezikut dhe pse do ta shohim këtë diferencim në pjesë të ndryshme të botës”.

Profesor Glogauer, vëren se dentistët marrin masa paraprake për të mbrojtur publikun, pacientët dhe stafin e zyrës dentare nga shpërthimet.

Në anën tjetër, profesor Quiñonez pajtohet, duke përmendur një mori arsyesh për shkallën relativisht të ulët të infeksionit të vërejtur në këtë studim, duke përfshirë: pajisjet mbrojtëse personale, rritjen e ndërgjegjësimit dhe faktin që dentistët mund të tregojnë kujdes shtesë jashtë punës. /Gazeta Shneta/