Studimi i miut shqyrton sigurinë e terapisë së qelizave staminale për menopauzën e hershme

2017-05-20 në ora 15:30

Tani që ne e dimë se qelizat burimore të vezëve ekzistojnë në brejtësit dhe njerëzit e rritur dhe se këto qeliza mund të transplantohen në minj me dështim të parakohshëm ovarian për të prodhuar pasardhës, pyetja tjetër është të vlerësojë nëse pasardhësit nga qelizat burimore të vezëve në një mi janë biologjikisht normale krahasuar me lindjet natyrale. Më 18 maj në revistën Molecular Therapy, hulumtuesit në Kinë tregojnë se minjtë femra me menopauzë të hershme që marrin qeliza burimore të vezëve nga një mi tjetër janë të afta të prodhojnë minj të shëndetshëm 2 muaj më vonë pa asnjë keqfunksionim gjenetik të vëzhgueshëm, transmeton Gazeta Shneta.

“Një nga qëllimet tona është të shërojmë sëmundjen e dështimit të parakohshëm të vezoreve duke përdorur qelizat burimore të gjinisë femërore”, thotë autori i lartë Ji Wu, një biolog riprodhues në Universitetin Shanghai Jiao Tong.

“Përpara se ky trajtim të mund të aplikohet tek njerëzit, ne duhet të dimë mekanizmin e zhvillimit të qelizave staminale të qelizave femërore”.

Dështimi i parakohshëm ovarian, i quajtur gjithashtu menopauzë e hershme, është humbja e funksionit normal ovarian, dhe kështu lirimin e vezëve, para moshës 40 vjeç. Gjendja është e rrallë, që prek 200,000 femra në Shtetet e Bashkuara në vit dhe është e pashërueshme, megjithëse ajo mund të trajtohet me medikamente të hormoneve. Grupet e shumëfishta tani po shohin nëse stimulimi i rigjenerimit të indeve ose përdorimi i transplanteve të qelizave burimore mund të ndihmojë.
Në studimin e terapisë molekulare, Wu dhe kolegët e saj kanë izoluar dhe karakterizuar qelizat burimore të gjinisë femërore nga një mi trasgjenik me qeliza që tregojnë ndriçim të gjelbër kur aktivizohen me një lazer blu. Kjo i lejoi studiuesve të vëzhgonin dhe analizonin zhvillimin e qelizave burimore të transplantuara, të cilat u prezantuan në vezoret e minjve të tjerë duke përdorur një gjilpërë.

Wu dhe kolegët zbuluan se qelizat burimore të vezëve që prodhonin vezë shfaqnin një aftësi vetëkërkuese dhe filluan të dallonin në oocitë e fazës së hershme kur arritën në buzë të vezores. Hulumtuesit më pas treguan se mekanizmat zhvillimore të vezëve që rrjedhin nga qelizat burimore të transplantuara ishin të ngjashme me ato të vezëve normale.

“Rezultatet janë emocionuese sepse nuk është e lehtë për të marrë pasardhës nga qelizat burimore të gjinisë femërore që rrjedhin nga një mi i vetëm.”, thotë Wu.

Laboratori i Wu po punon gjithashtu për krijimin e linjave të qelizave staminale të prodhimit të vezëve femërore nga indet e dobëta ovariane që rrjedhin nga aspiratat folikulare – qelizat e mbetura të grumbulluara kur një klinicist kërkon një pacient për oocitë – që prodhohen dhe fshihen në qendrat e fekondimit in vitro në mbarë botën.

Këto aspirata mund të japin qeliza burimore që dallojnë në vezë në laborator, me potencial për t’u transplantuar. Studimi jo vetëm që siguron një qasje të re për të marrë qelizat burimore të qelizave të gjinisë femërore për trajtim mjekësor, por gjithashtu hap disa rrugë për të hetuar oogjenezën njerëzore in vitro./Gazeta Shneta/