Studimi paralajmëron: Fëmijët që lindin prej nënave në moshë jetojnë më pak

2018-07-26 në ora 21:50

Të gjithë kemi dëgjuar se një grua më e vjetër ka më pak shanse për të mbetur shtatzënë. Një studim i ri sugjeron që gratë e moshuara që lindin kanë më shumë gjasa të kalojnë tek fëmijët e tyre një komponent qelizor të quajtur mitokondri – që është përgjegjës për gjenerimin e energjisë që duhet të funksionojnë qelizat individuale.

Si një grua e moshuar, mitokondria që ekziston në qelizat e saj është në moshë me të; këto qeliza “të vjetra” trashëgohen nga fetusi. Foshnjet e lindura nga një nënë më e vjetër kanë një probabilitet më të madh për t’u sëmurë më shpesh. Kështu, jetëgjatësia e tyre mund të jetë më e shkurtër.

Sipas një artikulli të publikuar në faqen e internetit të ‘Fertility and Sterility’, riprodhimi në jetën e mëvonshme është subjekt i vështirësive të ndryshme, siç është probabiliteti më i ulët i konceptimit në lidhje me moshën e nënës, rritja e humbjes spontane të shtatzënisë dhe rreziku i lartë obstetrik, transmeton Gazeta Shneta.

Përfshini më shumë zarzavate në ushqimin tuaj dhe pini më shpesh ujë. Nëse jeni shtatzënë ose mendoni të mbeteni shtatzënë, flisni me specialistin tuaj rreth mitohondrisë.

Një nënë shtatzënë e lumtur mund të ndikojë në fetusin e saj në një mënyrë pozitive. Gjithashtu, pyetni mjekun tuaj nëse ka ndonjë ilaç që mund të merrni para një shtatzanie për të parandaluar rreziqet./Gazeta Shneta/