Studimi zgjeron të kuptuarit se si truri e kodon kujtesën e frikës

2017-05-17 në ora 17:55

Hulumtimet e publikuara nga shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë, Riverside mbi “kujtesën e frikës” mund të çojnë në zhvillimin e terapive që reduktojnë efektet e çrregullimeve të stresit post traumatik (PTSD), transmeton Gazeta Shneta.

Për të mbijetuar në një mjedis dinamik, kafshët zhvillojnë përgjigje ndaj frikës, ndaj përshtatjes, ndaj situatave të rrezikshme që kërkojnë veprimtari të koordinuar nervore në hipokampus, korteksin mesatar prefrontal (mPFC) dhe amigdala – tri zona të trurit të lidhura me njëra-tjetrën. Një ndërprerje e këtij procesi çon në frikë të përgjithshme maladaptive në stresin post tramuatik, e cila prek 7 përqind të popullsisë në SHBA.

Studimi, i cili u shfaq në botimin e shtypit të revistës “Neuroscience” më 10 Maj, është i pari që kuantifikon këta “dyfishues” të neuroneve hipokampale dhe shpjegon se si ato transmetojnë informacionin kontekstual më efikasitet për përgjigjet e frikës, krahasuar me neuronet hipokampale që projektojnë vetëm Për ose kortekstin mesatar pre-frontalose amygdala.

“Ky studim, i bërë duke përdorur një model të miut, zgjeron kuptimin tonë se si kujtimi i frikës asociative për një kontekst të rëndësishëm është koduar në tru”, tha Cho, autori kryesor i studimit dhe një anëtar i Qendrës së Shkollave të Mjekësisë të UCR-së.

Ky studim edhe mund të informoj zhvillimin e terapive të reja për të reduktuar frikën patologjike në PTSD./Gazeta Shneta/