Trajtimi i ri që do ofrojë shpresë për foshnjat e lindura para kohës

2018-07-23 në ora 18:52

 Trajtimi i foshnjave të parakohshme me estrogjen mund të ‘rregullojë’ neuronet kyçe për t’i shpëtuar këto foshnja prejçrregullimeve të sjelljes dhe sëmundje mendore, sugjeron një studim i ri.

Një lindje e hershme ndërpret zhvillimin e llojeve kryesore të qelizave të trurit, të quajtur interneurons, të cilat koordinojnë komunikimin midis pjesëve të ndryshme të trurit.

Problemet me këto neurone janë implikuar në çrregullime të tilla, si: autizmi dhe skizofrenia, si dhe sëmundje të tjera mendore, transmeton Gazeta Shneta.

Nivelet e estrogjenit gjithashtu shfaqen në tremujorin e tretë dhe të fundit, gjë që do të thotë se foshnjat e parakohshme nuk marrin ekspozimin e duhur në këtë hormon të rëndësishëm gjatë zhvillimit.

Shkencëtarët në Kolegjin Albert Einstein të Mjekësisë në Nju Jork zbuluan se duke rikrijuar mjedisin e mitrës dhe duke ekspozuar foshnjat me lindje parakohshme në estrogjen pas lindjes, ato mund të vendosnin zhvillimin e atyre qelizave të trurit përsëri në rrugën e duhur./Gazeta Shneta/