Ushtimet gjatë shtatzanisë mund të ndikojnë në zhvillimin e foshnjës tuaj

2019-11-10 në ora 21:02

Nuk është sekret që ushtrimet gjatë shtatzanisë janë të dobishme për shëndetin tuaj. Shpesh herë shërbejnë edhe për të zvogëluar rrezikun e shumë çështjeve shëndetësore si diabeti gestacional, presioni i lartë i gjakut dhe lindja e parakohshme.

Sipas një studimi të fundit të botuar në Medicine & Science in Sport, të qëndrosh aktiv gjatë shtatzanisë nuk ndihmohet vetëm nëna. Foshnjat, nënat e të cilave ushtrojnë gjatë shtatzanisë përjetojnë një numër të rritjeve zhvillimore të cilat mund të luajnë një rol nëse janë të shëndetshme dhe aktiv fizikisht, transmeton Gazeta Shneta.

Studiuesit shikuan një grup prej 60 grave shtatzëna midis moshës 18 dhe 35 vjeç. Ato u ndanë në 33 gra që ushtroheshin për tre herë në javë dhe 27 gra që nuk ushtronin. Ata monitoruan rrahjet e zemrës për tu siguruar që rrahjet e zemrës së tyre nuk e tejkalonin intensitetin e dritës.

Një muaj pasi nënat lindën, studiuesit ndoqën foshnjat e tyre duke kryer teste të ngjashme me testet e pikave motorike që një pediatër bën për të vlerësuar zhvillimin e duhur të trurit.

Ata zbuluan se foshnjat e nënave që kryenin ushtrime gjatë shtatzaninë kishin më shumë aftësi në reflekset e muskujve dhe lokomotiviteti sesa foshnjat e nënave që nuk ushtruan gjatë shtatzanisë./GazetaShneta/