Zonja, kjo është arsyeja pse pjellshmëria bie me moshën

2017-04-24 në ora 18:38

Studiuesit në Universitetin e Qendrës Spitalore Spitalore të Montrealit (CRCHUM) kanë zbuluar një shpjegim të mundshëm të ri për infertilitetin femëror.

Falë teknikave të fundit të mikroskopisë, ata vëzhguan për herë të parë një defekt specifik në vezët e minjve më të vjetër. Ky defekt mund të gjendet edhe në vezët e grave të moshuara. Koreografia e ndarjes qelizore shkon keq, dhe shkakton gabime në ndarjen e kromozomeve, transmeton Gazeta Shneta.

“Ne kemi gjetur se mikrotubulat që orkestrojnë ndarjen e kromozomeve gjatë ndarjes së qelizave sillen anomalisht në vezët më të vjetra.Në vend të montimit të një gishti në një mënyrë të kontrolluar simetrike, mikrotubulat shkojnë në të gjitha drejtimet.” tha studiuesi i CRCHUM dhe profesori i Universit de Montréal Greg FitzHarris.

“Lëvizja e ndryshuar e mikrotubulave me sa duket kontribuon në gabimet në ndarjen e kromozomeve , Dhe kështu paraqet një shpjegim të ri për mosfunksionimin e moshës.”

Gratë dhe gjitarët e tjerë femra, lindin me një numër fiks të vezëve, të cilat mbeten të fjetura në vezore deri në lirimin e një veze të vetme për ciklin menstrual. Por për gratë, pjelloria bie ndjeshëm në rreth moshën 35 vjeçare.

Hulumtuesit zhvilluan një seri micromanipulations mbi vezët e minjve midis moshave 6 dhe 12 javë (të rinj) dhe minjve 60 javë (të vjetra). “Ne bëmë ndryshimin e bërthamave të vezëve të reja me ato të vezëve të vjetra dhe vërejtëm probleme në vezët e vjetra që përmbanin një bërthamë të re”, shpjegon Shoma Nakagawa, një bashkëpunëtore e studimeve post-doktorale në CRCHUM dhe në Universitetin e Montrealit.

Ky zbulim mund të çojë në trajtime të reja të fertilitetit për t’i ndihmuar gratë të mbeten shtatzënë dhe të mbajnë një shtatzëni të shëndetshme./Gazeta Shneta/