Acidi folik dhe shtesat e nevojshme që duhen për të parandaluar çrregullimet tek fëmijët

2018-06-03 në ora 08:48

Nëse jeni shtatzënë ose tentoni të mbeteni shtatzënë, është shumë e rëndësishme të merrni acid folik të mjaftueshëm, forma sintetike e vitaminës B9, e njohur edhe si folate.

Acidi folik ndihmon në parandalimin e defekteve të tubit nervor  defekte serioze të lindjes së kurrizit (si spina bifida) dhe trurit (si anencefalia). Tub nervor është pjesa e embrionit nga e cila zhvillohet shpina dhe truri i fëmijës suaj. NTDs ndikojnë në rreth 3,000 shtatzëni në vit në Shtetet e Bashkuara.

Për të zvogëluar rrezikun e fëmijës për të zhvilluar një defekt të tubit nervor, ekspertët rekomandojnë që të merrni 400 mikrogramë të acidit folik në ditë, duke filluar të paktën një muaj përpara se të filloni të përpiqeni të mbeteni shtatzënë.

Gratë që janë me mbipeshë duket se kanë më shumë gjasa të kenë një fëmijë me një defekt të tubit nervor. Nëse jeni shumë mbipeshë, shihni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor para se të përpiqeni të konceptoheni. Ajo mund t’ju këshillojë që të merrni më shumë se 400 mcg acid folik në ditë, transmeton Gazeta Shneta.

Prodhuesit e ushqimit janë të detyruar nga Administrata Amerikane për Ushqimin dhe Barnat për të shtuar acidin folik për produktet e grurit të pasuruar, siç janë drithërat e mëngjesit, buka, makarona dhe oriz. Disa drithëra të fortifikuara të mëngjesit përmbajnë 100 për qind të shumës së rekomanduar ditore.

Ushqimet që janë natyrisht të pasura me folate nuk janë gjithashtu një burim i mirë. Çuditërisht e mjaftueshme, hulumtimet tregojnë se trupi absorbon acid folik nga shtesat shumë më mirë se folati që ndodh natyrshëm në ushqime të caktuara. Për më tepër, folati mund të humbet nga ushqimet gjatë ruajtjes ose të shkatërrohet nga gatimi./Gazeta Shneta/