Ajo që duhet të keni parasyshë nëse po bëheni nënë për herë të parë

2018-03-21 në ora 22:23

Shpesh gratë në shtatzëninë e parë luftojnë shumë. Kjo pasiqë ato nuk janë shumë në dijeni për këshillat që duhet ti kenë parasyshë që shtatzënia e tyre të jetë më e lehtë. Kështuqë nga përvoja ime po sjellë disa prej këshillave kryesore që nënat që janë shtatzënë për herën e pare duhet t’I kenë parasyshë:

1. Mos u kufizoni me veshjet e maternitetit – Duke qenë entuziaste për shtatzëninë e tyre shumë nëna të reja përfundojnë duke blerë vetëm rroba të maternitetit. Më vonë gjatë shtatzënisë mund të jetë e nevojshme të blini vetëm në dyqanet e lindjes, por për muajt e parë ju mund të kurseni para duke blerë vetëm veshje që janë një numër më të madh se veshjet tuaja jasht shtatzënisë.

2. Qëndroni aktive – Edhe pse është e rëndësishme që të konsultoheni me mjekun tuaj para se të filloni një rutinë me aktivitete, stërvitja e lehtë, siç është ecja është e mirë për çdo nënë. Jo vetëm që mund t’ju ndihmojë të fitoni peshë në një ritëm të qëndrueshëm gjatë shtatzënisë tuaj, por gjithashtu mund të lehtësoni stresin dhe ju ndihmojnë të fleni pak më mirë gjatë natës.

3. Planifikoni udhëtime për blerje – Shumica e grave preken nga fjala “shtatzëni”. Përpilimi i një liste para se të bëhen blerjet mund të ndihmojë në blerjen e disa gjërave në dyqan dhe do të kufizojë kohën që shpenzohet kur shkoni në dyqan për blerje.

4. Kujtohuni gjithmonë për veten – Pasi të keni një fëmijë, ditët që keni mundësi të shpenzoni kohë për kujdes ndaj vetes mund të jenë të kufizuara për shumë gra. Por, është e rëndësishme të merrni kohë për veten tuaj sepse kjo ju ndihmon të lehtësoni stresin dhe të kënaqeni me shtatzëninë tuaj.

5. Bëni pushime të shkurtra – E di që për shumë gra është e vështirë për të gjetur kohë për pushime të shkurtra sepse kanë një ditë të zënë, por është e rëndësishme për shëndetin e grave që presin të bëhen nëna.

Gjeni 20 minuta kohë kudo për t’i mbyllur sytë pak, në mënyrë që të mos lodheni tepër.
Por është mire që të merrni këshilla shtesë dhe të konsultohuni me mjekun tuaj për më shumë informacion se si të keni një shtatzëni të shëndoshë. / Gazeta Shneta