Amniocenteza: Rreziqet, përfitimet dhe saktësia e testit

2019-04-01 në ora 21:47

Amniocenteza është një test diagnostik që mund të rekomandohet nga ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor pas një rezultati testimi të trefishtë anormal.

Çështjet e trashëguara ose gjenetike çojnë disa prindër të zgjedhin amniocentezën për të përcaktuar nëse çrregullime të veçanta gjenetike mund të jenë të pranishme në fëmijën e tyre.

Një ultratingull përdoret si një udhëzues për të përcaktuar një vend të sigurt për gjilpërën për të hyrë në qesen amniotike, kështu që lëngu mund të hiqet në mënyrë të sigurt. Një mostër e lëngut amniotik mblidhet përmes gjilpërës. Procedura zgjat rreth 45 minuta, edhe pse mbledhja e lëngjeve zgjat më pak se pesë minuta.

Lëngu amniotik, i cili përmban qeliza të derdhura nga fetusi, dërgohet në laborator për analiza. Rezultatet mund të dalin diku nga disa ditë deri në disa javë që të kthehen.

Amniocenteza kryhet zakonisht në mes javëve 14 dhe 20 të shtatzënisë. Disa institucione mjekësore mund të kryejnë amniocentezën qysh në javën e 11-të të shtatzënisë.

Amniocenteza zbulon anomalitë kromozomike, defektet e tubit nervor dhe çrregullimet gjenetike. Sindromi Down ose Trisomy 21 është anomalija më e zakonshme e kromozomeve. Çrregullimet gjenetike përfshijnë çrregullime të tilla si fibrozë cistike. Dëmi më i zakonshëm i tubit nervor është spina bifida.

Amniocenteza është një test diagnostik që zbulon anomalitë kromozomale, defekte të tubave nervor dhe çrregullime gjenetike me nivele të larta të saktësisë (98-99%). Edhe pse probabilitetet e identifikimit janë të larta, ky test nuk mat peshën e këtyre defekteve të lindjes./Gazeta Shneta/