Arsyjet pse cikli juaj menstrual vonohet, duke përfshirë stresin e deri tek ndryshimet në orarin e gjumit

2020-10-26 në ora 20:32

Mendimi i parë që do të kenë shumë njerëz seksualisht aktivë kur nuk kanë cikël menstrual është se janë shtatzënë. Sidoqoftë, përveç shtatzanisë ka shumë arsye që periudha juaj mund të jetë vonë.

Ushqyerja me gji

Nëse jeni duke ushqyer me gji foshnjën tuaj, është e zakonshme të përjetoni amenorrea ose mungesë të një periudhe. Kjo është për shkak se ushqyerja me gji është e lidhur me nivele të larta të hormonit prolaktin.

Stresi

Stresi nuk ndikon vetëm në mirëqenien tuaj mendore. Mund të ndikojë gjithashtu në hormonet tuaja, duke larguar ciklin menstrual.

Ndryshimet në orarin e gjumit

Një orar i qëndrueshëm i gjumit e mban edhe programin tuaj biologjik të qëndrueshëm. Por kur orari juaj i gjumit hiqet, sekretimi i hormoneve nuk është aq i qëndrueshëm dhe i rregullt sa zakonisht.

Humbje peshe

Ushtrimi dhe ngrënia shumë pak mund të çojë në humbje ekstreme të peshës që mund të shkaktojë një periudhë të humbur ose të vonë.

Ushtroni shumë

Ushtrimet e tepërta shpesh shoqërohen me humbje peshe e cila mund të çojë në një periudhë të vonë ose të humbur.

Shtimi i peshës

Ashtu si humbja e peshës mund të bëjë që të humbni një periudhë, kështu mund të rritet edhe pesha. Indi dhjamor ose dhjami i trupit prodhon estrogjen. Pra, kur keni peshë të tepërt keni estrogjen të tepërt që qarkullon në trupin tuaj, gjë që mund të ndërhyjë në proceset hormonale në trurin tuaj. /GazetaShneta/