Bebet e lindura para kohe mund të mbijetojnë në këtë mitër artificiale (Foto/Video)

2017-04-26 në ora 21:12

Një mitër artificiale që i ngjanë një qese të plastikës është përdorur për të mbajtur gjallë qengjat e lindur parakohe

Qesja e mbyllur e bërë nga polietileni, përmban lëng amniotik për të siguruar të gjithë ushqyesit dhe mbrojtjen e nevojshme për rritjen e foshnjës brenda dhe një ndërfaqe që jep oksigjen ashtu si një kordon kërthizor dhe shkëmbimin e gazrave ashtu si një placentë, shkruan CNN, transmeton lajmi.net.

Sistemi punon për të imituar mjedisin e një natyrshëm të një nëne dhe ekipi shpreson që një ditë të përdoret edhe në foshnjat e lindura para kohe.

“Ne kemi zhvilluar një sistem që i afrohet sa më shumë mitrës natyrale, riprodhon mjedisin e mitrës dhe zëvendëson funksionin e placentës”, u shpreh Dr. Alan Flake.

Një në dhjetë lindje të SHBA janë të parakohshme, kurse globalisht, më shumë se një në 10 shtatzënie do të përfundojë në lindjen e parakohshme.

Në foshnjat e lindura para kohe, shansi i mbijetesës në më pak se 23 javë është pothuajse zero, ndërsa në 23 javë është 15%, në 24 javë 55% dhe në 25 javë kjo rritet në rreth 80%, sipas hulumtimit të nënës dhe fetusit në Mbretërinë e Bashkuar Bamirësi.

Ekipi i Flake shpreson se sistemi i tyre i ri mund të përmirësojë normat e mbijetesës në mesin e këtij grupi të foshnjave në të ardhmen, por pranojnë se do të duhet të paktën një dekadë. /Lajmi.net/