Çfarë duhet të dini për depresionin që mund të shkaktohet pas shtatzënisë?

2017-04-29 në ora 14:49

Lindja e një fëmije mund të jetë një kohë e gëzueshme dhe emocionuese, por pas lindjes së fëmijës, disa gra mund të përjetojnë çrregullime të paslindjes që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin mendor të një gruaje. Nënat zakonisht përjetojnë  ndryshimet e disponimit që janë rezultat i luhatjeve të larta hormonale që ndodhin gjatë dhe menjëherë pas lindjes. Ato gjithashtu mund të përjetojnë çrregullime më serioze të shëndetit mendor siç janë depresioni pas lindjes, çrregullimi i stresit post-traumatik të lindjes ose një gjendje e rëndë por e rrallë e quajtur psikozë pas lindjes.

Në përgjithësi, depresioni klinik ndodh në afërsisht 15-25 për qind të popullsisë, dhe gratë kanë dy herë më shumë gjasa sa meshkujt të përjetojnë depresion. Për shkak se gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë depresion gjatë viteve fillore riprodhuese (25 deri në 45 vjeç), ato janë veçanërisht të prekshme ndaj depresionit gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Gratë që zhvillojnë këto çrregullime nuk kanë nevojë të ndihen të turpëruar ose të vetme, pasi trajtimi dhe mbështetja janë gjithmonë në dispozicion, transmeton Gazeta Shneta.

Çfarë është depresioni pas lindjes (PPD)?

Depresioni pas lindjes (PPD) është një formë e rëndësishme e depresionit dhe është më pak e zakonshme se sa dëshpërimi i paslindjes. PPD përfshin të gjitha simptomat e depresionit, por ndodh vetëm pas lindjes së fëmijës. Ajo mund të fillojë çdo kohë pas lindjes dhe mund të zgjasë deri në një vit. PPD vlerësohet të ndodhë në rreth 10 deri 20 përqind të nënave të reja.

 Cilat janë simptomat e PPD?

Simptomat e PPD janë të njëjta me ato të depresionit klinik dhe mund të përfshijnë frikë specifike si preokupimi i tepërt me shëndetin e fëmijës ose mendimet ndërhyrëse të dëmtimit të foshnjës. Duke pasur parasysh rrethanat stresuese të kujdesit për një fëmijë të ri, është e kuptueshme që nënat e reja mund të jenë më të lodhura, nervoze dhe të shqetësuara. Por kur një nënë e re po përjeton ndryshime drastike në motivim, oreks ose humor ajo duhet të kërkojë ndihmën e një profesionisti për shëndet mendorë. Për të bërë një diagnozë klinike të depresionit pas lindjes, simptomat në përgjithësi duhet të jenë të pranishme për më shumë se dy javë pas lindjes.
Cilat janë faktorët që kontribuojnë në PPD?

Shkaqet e PPD nuk janë mjaft të qarta, por hulumtimi sugjeron që faktorët e mëposhtëm mund të kontribuojnë në fillimin e PPD:

Ndryshimet hormonale: Një grua përjeton nivelet më të mëdha të luhatjeve hormonale pas lindjes. Luhatjet intensive të hormoneve, siç janë nivelet e ulura të serotoninës, ndodhin pas lindjes dhe mund të luajnë një rol në zhvillimin e PPD.
Rreziqet e situatës: Vetë lindja e fëmijës është një ndryshim i madh jete, si dhe kalimi e ndryshimet e mëdha mund të shkaktojnë shumë stres dhe të rezultojnë në depresion. Nëse një ngjarje e rëndësishme përkon me lindjen e fëmijës, një nënë mund të jetë më e prekshme se mesatarja e PPD.
Streset e jetës: Rrethanat e vazhdueshme mund të përbëjnë presionet për të patur një fëmijë të ri dhe mund të shkaktojnë PPD. Për shembull, stresi i tepruar në zyrë i shtohet përgjegjësive për të qenë një nënë dhe mund të shkaktojë tendosje emocionale që mund të çojë në PPD. Natyra e marrëdhënies së nënës me babain e foshnjës dhe çdo ndjenjë e pazgjidhur rreth shtatzënisë mund të ndikojë gjithashtu në rrezikun e nënës për të marrë PPD.
Cilat trajtime janë në dispozicion?

Marrja e ilaçeve antidepresante mund të ndihmojë në zbutjen e simptomave të PPD dhe duhet të kombinohet me këshillimin e vazhdueshëm të një terapisti të trajnuar në çështjet që lidhen me lindjen e fëmijës. Studimet tregojnë se disa medikamente antidepresive nuk kanë efekte të dëmshme tek foshnjat me gji. Vetëm psikoterapia mund të përdoret për të trajtuar PPD. Nënat e reja duhet të inkurajohen që të flasin për ndjenjat ose frikën e tyre me të tjerët. Socializimi përmes grupeve mbështetëse dhe me miqtë mund të luajë një rol kritik në rimëkëmbjen. Ushtrimi dhe ushqimi i mirë mund të përmirësojnë gjendjen e nënës së re dhe gjithashtu ndihmojnë në shërimin. Kafeina duhet të shmanget sepse mund të shkaktojë ankth dhe ndryshime në humor.

A është e parandalueshme PPD?

Në shumicën e rasteve PPD është e parandalueshme. Identifikimi i hershëm mund të çojë në trajtim të hershëm. Një pjesë e madhe e parandalimit është duke u informuar për faktorët e rrezikut dhe komuniteti mjekësor mund të luajë një rol kyç në identifikimin dhe trajtimin e PPD. Gratë duhet të kontrollohen nga mjeku i tyre për të përcaktuar rrezikun e tyre për marrjen e PPD. Për shkak se mbështetja sociale është gjithashtu një faktor jetësor në parandalimin, identifikimi i hershëm i nënave që janë në rrezik mund t’i mundësojë një gruaje të kërkojë mbështetje nga mjekët, partnerët, miqtë dhe kolegët./Gazeta Shneta/