Cilat trajtime dentare janë të sigurta gjatë shtatzënisë

2018-01-31 në ora 19:00

Kujdesi dentar nuk duhet të ndalet vetëm sepse jeni shtatzënë. Në fakt, është më e rëndësishme të mbani nën kontroll shëndetin tuaj oral kur jeni shtatzënë.

Kjo pasi që ju jeni në rrezik më të lartë të prishjes së dhëmbëve, sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve dhe çështjeve të tjera gjatë shtatzënisë, këshillon Dr. Lulzim Kallaba – mjek stomatolog.

Për fat të keq, ka ende një besim të përhapur që vizitat te dentisti gjatë shtatzënisë mund të jenë të dëmshme për ju ose fëmijën tuaj.

E, ju mund të keni probleme serioze nëse shmangni vizitën te dentisti dhe nuk kujdeseni.

A mund të shkoni te dentisti gjatë shtatzënisë?

Jo vetëm që mund të shkoni tek dentisti gjatë shtatzënisë, por ju duhet patjetër të shkoni te dentisti! Lënia e prishjes së dhëmbëve, sëmundja e mishrave dhe problemet e tjera të shëndetit oral që nuk trajtohen mund të jenë të dëmshme.

Shëndeti juaj i dhëmbëve ka një ndikim të madh në shëndetin tuaj të përgjithshëm, që do të thotë se mund të ketë një ndikim të madh edhe te fëmija juaj.

Edhe kur nuk jeni shtatzënë, ne këshillojmë të bëjmë vizita të rregullta tek dentisti. Për shumë njerëz, kontrolli çdo gjashtë muaj është më i miri, por rrethanat tuaja mund të diktojnë sa shpesh duhet të shkoni. Pra, është veçanërisht e rëndësishme kur keni të bëni me ndryshimet hormonale dhe dëshirat që mund të vënë shëndetin tuaj oral në rrezik më të madh.

Dentisti juaj shpesh do të rekomandojë që të bëni disa vizita gjatë shtatzënisë, në mënyrë që të mund të kontrollojnë gjendjen e dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve, të rekomandojnë rregullime në rutinën tuaj të kujdesit oral ose të kryejnë ndonjë trajtim të nevojshëm.

Nëse jeni duke planifikuar të mbeteni shtatzënë shpejt, është mirë të vizitoni dentistin tuaj dhe të rregulloni ndonjë problem dentar që mund të keni.

A janë fotografimet me rreze X të sigurta?

Një nga shqetësimet më të zakonshme që njerëzit kanë kur bie fjala për të vizituar dentistin, është kur shtatzënia është duke u ekspozuar ndaj rrezatimit nga rrezet x.

Megjithatë, radiot dentare moderne përdorin doza shumë të ulëta të rrezatimit dhe një dozë e vetme zakonisht nuk është e lartë sa të shkaktojë ndonjë efekt të pafavorshëm në zhvillimin e fetusit. Ne sigurohemi që fëmija juaj të jetë i mbrojtur nga rrezatimi duke përdorur një platformë plumbi dhe roje tiroide.

Megjithëse rrezet x mund të jenë të sigurta, ne rekomandojmë që t’i evitoni ato gjatë tremujorit të parë nëse jeni vetëm duke bërë një kontroll rutinë. Por nëse keni një urgjencë dentare ose një dhimbje të rëndë dhe jo specifike, ende mund të nevojiten rrezet x për të na ndihmuar në planifikimin e trajtimit tuaj në mënyrë efektive.

A mund të përdoret materialet anestetike në gra shtatzënë?

Nëse duhet të keni një procedurë dentare gjatë shtatzënisë, anestezia ende mund të përdoret në mënyrë të sigurt për t’ju ndihmuar të relaksoheni dhe të pushoni dhimbjen. Është thelbësore që të informoni dentistin tuaj rreth shtatzënisë tuaj në mënyrë që ata të mund të zgjedhin anestetikë të përshtatshme dhe të përcaktojnë nivelet e duhura. Anestetika që përmban felipresin duhet të shmanget gjatë shtatzënisë, sepse kjo kemikale ngushton enët e gjakut.

Dentisti juaj do të përdorë përqendrimin më të ulët të anestezisë të mundshme për llojin e procedurës që kryhet, por ende e mjaftueshme për t’ju ndihmuar të ndiheni të relaksuar. Kur ndiheni rehat, trupi dhe fëmija juaj do të vendosen nën më pak stres.

A mund të bëj ekstraktime apo nxjerrje të dhëmbit gjatë shtatzënisë?

Ekstraktimet janë mjeti i fundit për ne dentistët, pasi ne gjithmonë përpiqemi të shpëtojmë dhëmbin tuaj nëse është e mundur. Por nëse dhëmbi juaj është shumë i dëmtuar nga prishja ose dëmtimi që duhet riparuar dhe që mund të rrezikojë shëndetin tuaj oral, atëherë duhet të hiqet.

Ekstraktimet mund të kryhen në çdo kohë gjatë shtatzënisë, por ne mund të rekomandojë tremujorin e dytë si kohë ideale. Kjo ju ndihmon të shmangni rrezet x në tremujorin e parë kur fëmija juaj po zhvillohet së pari, si dhe shqetësimet për të qëndruar në shpinë për periudha të zgjatura gjatë tremujorit të tretë.

A ndikon prishja në kanalin e dhëmbit gjatë shtatzënisë?

Nëse prishja e dhëmbëve arrin në brendësinë e dhëmbit ku janë mbarjet nervore, kjo mund të jetë jashtëzakonisht e dhimbshme.

Trajtimi i kanalit të rrënjës mund të ndalojë dhimbjen duke hequr indin e infektuar dhe duke restauruar dhëmbin me një kurorë natyrale, kështu që dhëmbi nuk do të duhet të nxirret. Nëse keni një emergjencë dentare, një kanal i rrënjës mund të kryhet në çdo fazë të shtatzënisë dhe nuk duhet të vonohet.

Megjithatë, për shkak se rrezet x janë të përfshira, koha ideale për kirurgji dentare është gjatë tremujorit të dytë.

A mund ta bëni zbardhimin e dhëmbëve gjatë shtatzënisë?

Zbardhja e dhëmbëve mund të kryhet gjatë kohës që jeni shtatzënë, por ne preferojmë që të prisni deri pas lindjes për shumicën e trajtimeve dentare jo-emergjente. Zbardhja e dhëmbëve dhe trajtimet e tjera kozmetike duhet të shmangen në mënyrë ideale gjatë tremujorit të tretë në veçanti, pasi mund të jetë e pa rehatshme për ju qëndrimet e gjata ndërsa ndodhë procedura e zbardhimit.

Nëse jeni duke përdorur një produkt për zbardhjen e dhëmbëve në shtëpi, duhet të siguroheni që të kontrolloni se përqendrimi i peroksidit të hidrogjenit nuk është më shumë se 6%. Përqendrimet më të larta mund të shkaktojnë dëme të indeve përveç nëse aplikohen nga një profesionist.

Trajtimet ortodontike gjatë shtatzënisë

Nëse jeni duke kaluar nëpër trajtime ortodontike, nuk duhet t’i ndaloni ato vetëm sepse jeni shtatzënë. Edhe gjatë shtatzënisë mund të keni trajtime të tilla, ndonëse dentisti ose ortodontia juaj mund të rekomandojë që të prisni deri pas lindjes, pasi ndonjëherë mund të ndodhin komplikime.

Vendosja e briketave kërkon fotografim me rreze x, të cilat ne do të dëshironim t’i shmangim gjatë tremujorit të parë. Nëse fytyra dhe goja ndryshojnë formën kur fitoni peshë gjatë shtatzënisë tuaj, kjo mund të nënkuptojë që rrobat tuaja duhet të përshtaten ose që përshtypjet e reja duhet të bëhen nga dhëmbët tuaj për të krijuar një seri të re.

Këto ndryshime mund të rrisin koston e përgjithshme. Disa gra përjetojnë ënjtje të mishit të dhëmbëve dhe indeve të tjera të fytyrës gjatë shtatzënisë, të cilat ndonjëherë mund të shkaktojnë acarim nga briketat.

Stomatologu juaj ose dentisti mund të ofrojë xhel të sigurt për të ndihmuar të mpijë dhimbjen, ose mund të preferoni përafrimet plastike të lëvizshme nëse keni nevojë vetëm për të rregulluar një çështje të vogël ortodontike.

Si mund të shmangni trajtimet dentare?

Nëse tashmë e keni ndjekur një rutinë të mirë higjienike orale, është më pak e mundshme që ju duhet të korrigjoni problemet dentare gjatë shtatzënisë tuaj. Përveç pastrimit të rregullt me brushë dhe perin dentar, ju duhet të përpiqeni të shmangni veprimet në dëshirat e sëmura që mund të keni dhe të siguroheni që ju të bëni kontrollet tuaja të rregullta dentare.

Ju gjithashtu duhet të shmangni larjen e dhëmbëve menjëherë pas përzierjeve të mëngjesit, pasi kjo mund të dëmtojë sipërfaqen e smaltit të dhëmbëve tuaj. Në vend të kësaj, shpëlajeni gojën me ujë dhe pastrojeni pas 30 minutash.

 

Këshilla nga: Dr. Lulzim Kallaba, ‘Klinika Dentare Dental Center’

Për t’u konsultuar apo caktuar termin te Dr. Kallaba mund të telefononi në: ‎044-984-486, ‎049-344-720

Referencë: