Depresioni pas lindjes: Çfarë duhet të dini

2019-08-02 në ora 12:48

Si një nënë e re, ju përballeni me shumë sfida duke u mësuar në jetë me një të porsalindur. Ndoshta po merreni edhe me mungesë gjumi, përgjegjësi të reja, apo edhe dhimbje në gji, nëse ushqeni.

Depresioni mund të fillojë çdo kohë gjatë vitit të parë të foshnjës tuaj, por është më e zakonshme që ju të filloni të ndjeni efektet e saj gjatë 3 javëve të para pas lindjes shkruan webmd , transmeton GazetaShneta.

Depresioni pas lindjes nuk prek vetëm nënat e herës së parë. Ju mund ta merrni edhe nëse nuk e keni pasur kur fëmijët tuaj të tjerë kanë lindur.

Pse kaloni në këtë fazë?

Ka shumë shkaqe, duke përfshirë:

Hormonet: Niveli juaj i hormoneve rritet kur jeni shtatzënë. Pasi fëmija juaj të lindë, ato bien papritmas. Ky ndryshim i shpejtë mund të shkaktojë depresion në disa gra.

Stresi dhe problemet. Nëse nuk do të dëshironit të mbetesh shtatzënë, ose partneri juaj dhe familja nuk ju ndihmojnë të kujdeseni për fëmijën tuaj, ka më shumë të ngjarë të depresoni si një nënë e re.

Simptomat

E juaja mund të mos jetë e njëjtë me gratë e tjera, por ka gjëra të zakonshme për të kërkuar:

-Trishtim, humbje shprese, dëshpërim

-Ndjeheni të paaftë për t’u kujdesur për fëmijën tuaj ose për të bërë punët themelore

-Duke qarë shumë, ndonjëherë pa asnjë arsye të vërtetë

-Problemi me ndjenjën afër foshnjës tuaj, ose “lidhja”

-Probleme me përqëndrimin, mësimin ose kujtesën. /GazetaShneta/