Episiotomia: Kur duhet dhe kur nuk duhet ta bëni një prerje të tillë gjatë lindjes

2018-03-21 në ora 09:27

Përderisa një kohë të gjatë ishte një pjesë rutinë e lindjes së fëmijës, episiotomia tani rekomandohet vetëm në raste të caktuara. Ja se çfarë duhet të dini për rreziqet, përfitimet dhe shërimin, shkruan Mayo Clinic transmeton Gazeta Shneta.

Një episiotomi është një prerje e bërë në perineum – indin midis hapjes vaginale dhe anusit – gjatë lindjes. Megjithëse një episiotomi dikur ishte një pjesë rutinë e lindjes, nuk është më kështu. Nëse po planifikoni një lindje vaginale, këtu është ajo që ju duhet të dini rreth episiotomisë dhe lindjes së fëmijës.

Tradita episiotomike

Për vite të tëra, një episiotomi u mendua të ndihmonte në parandalimin e lotëve vaginale më të gjata gjatë lindjes – dhe shërohet më mirë se një lot natyror. Procedura gjithashtu mendohej të ndihmonte në ruajtjen e mbështetjes së indeve muskulare dhe lidhëse në dysheme pelvike. Sot, megjithatë, hulumtimet sugjerojnë se episiotomitë rutinore nuk i parandalojnë këto probleme pas të gjithave.

Rimëkëmbja është e pakëndshme dhe nganjëherë prerja kirurgjike është më e gjerë sesa një lot i natyrshëm do të kishte qenë. Infeksioni është i mundur. Për disa gra, një episiotomi shkakton dhimbje gjatë seksit në muajt pas lindjes. Një episiotomi e gjerë mund të kontribuojë gjithashtu në mosmbajtjen e fekaleve pas lindjes.

Qasja e re

Episiotomitë rutinore nuk janë më të rekomanduara. Megjithatë, procedura është e garantuar në disa raste. Mjeku juaj mund të rekomandojë një episiotomi nëse: Ka gjasa të ketë shtrirje ekstenzive vaginale, fëmija juaj është në një pozicion jo normal, fëmija juaj është i madh (macrosomia e fetusit), fëmija juaj duhet të dërgohet shpejt, nëse keni nevojë për një episiotomi dhe nuk keni pasur asnjë lloj anestezi ose anestezi keni konsumuar, ju do të merrni një injektim të një anestezie lokale për të mpirë indin.

Ju nuk duhet të ndjeheni që mjeku juaj të bëjë prerjen ose ta riparojë atë pas dorëzimit. Ka dy lloje të prerjeve episiotomike: Prerje mesatare, ku një linjë e mesme kryhet vertikalisht. Një prerje e mesme është më e lehtë për t’u riparuar, por ka një rrezik më të madh të zgjerimit në zonën anale si dhe prerje mesolaterale, ku një prerje mediolaterale bëhet në një kënd. Një prerje mediolaterale ofron mbrojtjen më të mirë nga një lot i zgjatur që prek zonën anale, por shpesh është më i dhimbshëm dhe mund të jetë më i vështirë për t’u riparuar.

Roli i fashave të ngrohta dhe masazhës së indeve

Gjatë fazës së dytë të lindjes – kur ju jeni duke e shtyrë – mjeku juaj mund të aplikojë fasha të ngrohta ose vaj mineral të ngrohtë në indin midis hapjes vaginale dhe anusit tuaj. Kjo mund të zbusë indin dhe të ndihmojë në parandalimin e lotëve në lëkurë. Megjithëse provat për fasha të ngrohta janë më të forta, disa mjekë gjithashtu masazhojnë zonën midis hapjes vaginale dhe anusit ndërsa përparimi i lindjes vazhdon.

Kjo njihet si masazh perineal. Mjeku juaj mund të rekomandojë edhe masën e provës në shtëpi pas javës së 34 të shtatzënisë. Për të filluar, lani duart dhe fshijini me një lubrifikant të butë, si p.sh. jeleni i K-Y, në gishtat e juaj. Vendosni gishtat tuaj vetëm brenda vaginës dhe shtypni poshtë drejt rektumit tuaj. Mbajeni për një ose dy minuta. Pastaj, lëvizni masën ngadalë në gjysmën e poshtme të vaginës suaj. Përsëriteni masazhin një herë në ditë për 10 minuta në një kohë deri në lindje. / Gazeta Shneta