A është e vërtetë se shtatzënia shkakton harresën?

2017-05-19 në ora 13:18

Ju mund të keni dëgjuar për periudha të shkurtra të vogla  harrese gjatë shtatzanisë. Kjo  quhet shpesh “Truri shtatzanisë” ose “Momnesia”. Por a ndodh me të e vërtetë?

Kapaciteti i trurit është i pandryshuar në shtatzani.  Nëse je shumë i zënë me punë i stresuar ose pa gjumë, është 100% normale të kesh boshllëqe te kujtesës, ose të  harrosh. Nëse nuk  fle sa duhet dhe ke shumë punë, kujtesa e cdokujt nuk është e mirë “, thotë Jane Martin, ,drejtor i Testing and Evaluation Center at New York’s Mount Sinai Medical Center . Nivelet e hormoneve dhe prioritetet e reja që ka nëna e re mund të shpjegojnë pse momnesia ndodh.

“Në tru gjatë shtatzanisë ka 15 deri 40 herë më shumë progresteron dhe estrogjen dhe këto hormone ndikojnë tek të gjitha llojet e neuroneve në tru”, thotë Louann Brizendine, drejtoreshë e Ëomen’s Mood and Hormone Clinic at the University of California, San Francisco.

Shtatzania ndikon edhe në çfarë merr vëmendjen tuaj. IQ juaj nuk ka ndryshuar, por prioritetet tuaja po. Tre vendet e para te vëmendjes suaj i ze tërësisht foshnja.

Hormonet mund të ndikojnë edhe ne kujtesën hapësinore të grave shtatzana dhe mamave  të reja – të harrosh se ku jane gjërat – studim i fundit britanik”Kur ecen në një dhomë,shkon pas diçkaje, edhe pse nuk te kujtohet se për ku po shkon,kjo mund te ndodhe pesë deri dhjetë herë në ditë

Mund të jetë gjithashtu  një aspekt i evolucionit. “Nga pikëpamja evolutive dëmtimi i  kujtesës mund të jetë e dobishme në mënyrë që gratë  të harrojmë gjërat e  tjera dhe  të përqëndrohen  në kujdesin për fëmijën e tyre”, thotë Donnica Moore, MD, një eksperte për shëndetin e grave në Hills Largët, NJ

Relaksohuni, shtatzania nuk e ndryshon trurin tuaj. Por ajo mund te ndikojë ne faktin se sa te mprehta ndjeheni mendërisht .

E ndjeni se  nuk jeni aq te mprehta si zakonisht?

Pasi fëmija vjen, privimi gjumit është qartazi një faktor kontribues. “Gratë grumbullojnë deri në 700 orë mangësi në gjumë  në vitin e parë pas lindjes së foshnjes. Kjo sjell që truri të mos jetë në më te mirën e vet per të perballuar gjëra të tjera që nuk lidhen me kujdesin për fëmijën”, thotë Brizendine.

Këto këshilla mund të ndihmojnë:

Shkruajini gjërat. Nëse është një listë ushqimesh apo një listë pyetjesh per obstetërin tuaj, shënimi ndihmon.

“Shumica e pacientëve  ankohen se janë më ‘harraqe’ se në përgjithësi”, thotë Obseter gjinekologia Geeta Sharma e Neë York-Presbiterian Hospital / Ëeill Cornell Medical Center. Përpiloni lista, përdorni një planifikues ditor dhe njëkohesisht ruani ndjenjën tuaj të humorit,”

Flini më shumë. Kjo mund të jetë e ndërlikuar per nënat e reja. Por kjo mund të sjelle një ndryshim të vërtetë. “Shumica nënave kane nevojë për më shumë gjumë të thellë dhe brenda një jave gjumi të mirë, disa nga këto probleme largohen,”

“Nëse e gjeni veten duke bërë gjëra të tilla si te harroni të vini fëmijën tuaj në sediljen e makinës, merakosuni. Përndryshe, ky fenomen është normal,”