Fëmija nuk fle, këto janë gabimet që bëjnë prindërit

2018-02-07 në ora 17:59

Sipas një studimi, fëmijët e brezave të sotme flenë 40 minuta më pak se fëmijët e dy brezave të mëparshme, ngase prindërit kthehen vonë nga puna dhe duan t’i përkushtohen fëmijës së tyre.

Mendoni për këtë: kur të gjithë anëtarët e familjes tuaj të kthehen në shtëpi, hani darkë, bëni punët e shtëpisë dhe kështu me radhë, ndërsa vendosja e fëmijës në gjumë mund të jetë një prioritet i ulët.

Dhe shumë në këtë situatë kanë tendencë të heqin dorë nga një sy gjumë pasdite, duke shpresuar që do të shmangin betejat me gjumin natën.

“Por kjo është – çmenduri, një gabim i madh”, – thonë studiuesit sepse kur fëmijët janë shumë të lodhur, nuk janë në gjendje të bien në gjumë.

Gabim: ëndërr në lëvizje

Shumë nëna dhe baballarë mbyllin sytë si një kurth për të vënë fëmijët në gjumë gjatë ditës. Nëse një fëmijë gjithmonë fle në lëvizje – ose në makinë – është si në një ëndërr dhe bën gjumë sipërfaqësor.

Shpërqendrimi i vëmendjes

Shumë prindër, për të vënë në gjumë fëmijët përdorin lodrat, muzikën, telefonin celular. Por, lodrat, me zë dhe dritat e tyre, shkëpusin fëmijën nga të menduarit në lidhje me ëndrrën. Kjo është një humbje që mund të prishë disponimin dhe sjelljen e tyre për të gjithë ditën.

Shkelja e gjumit ritual

Ritualet që përbëhen nga një dush, libra, dhe një ninullë janë aq të nevojshme. Formimi i konventave në sjellje, janë të rëndësishme sepse fëmija do të kuptojë se kur është koha për të shkuar në shtrat. /Telegrafi/