Frymëmarrja e zhvilluar në placentë nga fetusi përmes procesit biokimik të hemoglobinës

2020-06-12 në ora 19:01

Një fetus mbështetet në nënën e tij për të siguruar të gjitha gjërat thelbësore.

Placenta është thelbësore këtu, ky organ zhvillohet në mitër dhe është si një hyrje që lejon kalimin e materieve ushqyese nga nëna tek fëmija dhe gjithçka që duhet për të mbështetur zhvillimin e saj shkruan MedicalXpress.

Pasi nëna të ushqehet, trupi i saj e zbërthen ushqimin në glukozë, aminoacide, acide yndyrore dhe kolesterol që udhëtojnë nëpër kanale ose transportues në placentën drejt fetusit.

Ato sigurojnë energji dhe blloqe ndërtimi që fetusi në rritje i përdor ndërsa zhvillon organe, inde dhe kocka përcjell Gazeta Shneta.

Fetuset kërkojnë oksigjen edhe për rritje. Meqenëse mushkëritë e tyre nuk janë të ekspozuara në ajër, ata nuk mund të marrin frymë më vete.

Përkundrazi, ata mbështeten tek nënat e tyre për të siguruar oksigjenin e kërkuar përmes një procesi të mrekullueshëm biokimik.

Një proteinë e quajtur hemoglobinë është përgjegjëse për marrjen e oksigjenit në mushkëri dhe bartjen e tij përmes rrjedhës së gjakut në të gjitha indet tuaja.

Hemoglobina përmban hekur, dhe është përgjegjës për ngjyrën e kuqe të gjakut.

Kur merrni frymë mirë, përqendrimi i oksigjenit është i lartë në mushkëritë tuaja.

Proteinat e hemoglobinës janë shumë të mëdha për të kaluar placentën. Andaj hemoglobina fetale themi se ndryshon në strukturë nga hemoglobina e nënës gjë që lejon qarkullimin e gjakut të pasur me oksigjen dhe brenda placentës së fetusit.

Zakonisht nga koha kur një fëmijë mbush moshën gjashtë muajsh, nivelet e hemoglobinës fetale janë shumë të ulta, të zëvendësuara pothuajse plotësisht nga hemoglobina e rritur. /Gazeta Shneta/