Sa ultratinguj nevojiten gjatë shtatëzanisë për të parë nga afër zhvillimin normal të foshnjës

2020-06-12 në ora 18:31

Nëse keni një shtatëzani të shëndetshme, do t’ju duhet vetëm dy ultratinguj.

Thuhet se ultratingulli i parë zakonisht është planifikuar në tremujorin e parë, rreth javës së 11 deri 14-të. Ultratingulli i dytë vjen rreth javës 18 deri në 20-të shkruan Insider përcjell Gazeta Shneta.

Në këtë pikë, mjeku juaj mund të zbulojë çdo anomali në struktura si shtylla kurrizore, zemra, veshkat, truri, fytyra dhe gjymtyrët.

Dhe po, për ata prej jush të etur për të filluar planifikimin ose zgjedhjen e emrave për bebin e tyre “organet gjenitale të fetusit gjithashtu mund të njihen”, thotë Dr. Stephen Chasen, drejtor i imazhit obstetrik në New York.

Në grupacionet me rrezik të lartë – zakonisht për shkak të peshës, moshës ose problemeve mjekësore – ultratinguj javor mund të rekomandohen gjatë muajit të fundit të shtatzënisë.

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për ultratinguj shtesë nëse foshnja juaj rrezikon nga defektet e lindjes ose është jashtëzakonisht nën ose mbipeshë deri në kohën kur e keni arritur terminin.

Më poshtë janë faktorët që mund të rrisin rrezikun e foshnjës tuaj:

Nëse pini duhan ose pini alkool ndërsa jeni shtatzënë, ose keni një histori familjare të defekteve të lindjes, kjo mund të rrisë rrezikun e foshnjës tuaj për defekte të lindjes.

Nëse keni astmë, shtim joadekuat të peshës gjatë shtatëzanisë ose presion të lartë të gjakut, kjo mund të rrisë rrezikun e foshnjës tuaj për të qenë nënpeshë.

Nëse jeni mbipeshë ose zhvilloni diabet gestacional gjatë shtatëzënësisë, kjo mund të rrisë rrezikun e bebes tuaj për të qenë mbipeshë, koha e lindjes.

Nëse zbulohet ndonjë anomali gjatë njërës prej ultratingujve rutinë, mund t’ju duhet më shumë sosh.

Për shembull, ekzistojnë komplikime që mund të ndodhin me placentën, siç është placenta previa.

Kjo është kur placenta e një gruaje mbulon qafën e mitrës dhe mund të bllokojë rrugën e fetusit përmes kanalit të lindjes gjatë lindjes.

Në këtë rast, mjeku obstetër juaj do të sugjerojë të paktën një ultratinguj shtesë për të parë nëse ka nodhur riorientimi i placentës dhe pastrimi i rrugës. Nëse nuk ndodh, kërkohet një lindje cezariane.

Ndërsa bebi është ylli kryesor i shfaqjes në një ultratinguj, mjekët gjithashtu e përdorin atë kohë për të ekzaminuar mitrën, placentën dhe lëngun amniotik.

“UItratingujt nuk përfshijnë rrezatim, dhe në frekuencat e përdorura për imazhin diagnostikues, nuk paraqet ndonjë rrezik të njohur për nënën ose foshnjën në zhvillim”, thotë Dr. Chasen. /Gazeta Shneta/